• Κυριακή, 20 Οκτώβριος 2019 | 07:24
Τα τρόφιμα με υψηλές μονάδες ORAC μπορούν να προλάβουν τη γήρανση! Τα τρόφιμα με υψηλές μονάδες ORAC μπορούν να προλάβουν τη γήρανση!

Tροφές με υψηλες μονάδες ORAC βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης. 

 

Το συμπέρασμα αυτό δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA): http://www.ars.usda.gov/is/np/fnrb/fnrb499.htm#Antioxidant.

Σύμφωνα με το USDA, τα τρόφιμα που παρουσιάζουν υψηλές τιμές στην αντιοξειδωτική ικανότητα, που ονομάζεται ORAC μπορεί να προστατεύουν τα κύτταρα και τα συστατικά τους από βλάβες που προκαλούν οι ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και ανθρώπινο αίμα. Οι μονάδες ORAC μετρούν την ολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων και άλλων χημικών ουσιών.

Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλές μονάδες ORAC ή απλώς ο διπλασιασμός της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν από την φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αυξάνει την αντιοξειδωτική ισχύ του αίματος μεταξύ 13 και 25%. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition (vol. 128, σελ. 2383-2390) και στο American Journal of Clinical Nutrition (vol. 68, σελ. 1081-1087).

Πρώιμες αποδείξεις για την προστατευτική δύναμη των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μονάδες ORAC προέρχεται από μελέτες σε αρουραίους. Οι αρουραίοι κατανάλωναν ημερήσιες δόσεις εκχυλίσματος βατόμουρου για έξι εβδομάδες, πριν υποβληθούν σε καθαρό οξυγόνο, υπέστησαν πολύ μικρότερη βλάβη στα τριχοειδή, μέσα και γύρω από τους πνεύμονες. Σε άλλες δοκιμές, μεσήλικες αρουραίοι τρέφονταν με δίαιτες εμπλουτισμένες με σπανάκι ή εκχύλισμα φράουλας ή βιταμίνη Ε για εννέα μήνες. Μια ημερήσια δόση του εκχυλίσματος σπανακιού εμπόδισε κάποια απώλεια μακροπρόθεσμης μνήμης και την ικανότητα μάθησης που φυσιολογικά βιώνεται από 15-μηνών αρουραίους. Το σπανάκι, επίσης, αποδείχθηκε πιο ισχυρό στην προστασία των διαφορετικών τύπων νευρικών κυττάρων σε δύο ξεχωριστά τμήματα του εγκεφάλου από τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Neuroscience (vol. 18, σελ. 8047 - 8055).

Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη πολύπλευρης πληροφόρησης όλων εκείνων που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την επιστημονική «αποτυχία» (όταν το USDA για συγκεκριμένους εμπορικούς λόγους «κατέβασε» τη βάση δεδομένων ORAC των τροφίμων) της διατροφής με βάση το σύστημα μονάδων ORAC. Η γήρανση μπορεί με βεβαιότητα να προληφθεί και η «διατροφή ORAC» στο πεδίο αυτό αποδεικνύει για ακόμη φορά επίσημα την αποτελεσματικότητά της.

 

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%