• Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 | 06:34
Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με το βάρος μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε, προτείνοντάς μου ένα διαιτολόγιο; Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με το βάρος μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε, προτείνοντάς μου ένα διαιτολόγιο;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Καλησπέρα σας! Πριν από 3 μήνες έκανα ένα χειρουργείο διαφραγματοκοίλης και για συστροφή στομάχου. Πριν από 10 μήνες είχα κάνει λαπαροσκοπική Nisen για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με το βάρος μου. Πέρσι τέτοια εποχή ζύγιζα 35 κιλά ενώ φέτος είμαι στα 55 και με ύψος 1,60μ. Μετά το 1ο χειρουργείο κατάφερα να φτάσω στα 43 κιλά, ενώ μετά το 2ο πρήστηκα αρκετά και δεν ξέρω αν αυτά τα 12 κιλά είναι όντως τόσα ή είναι κατακράτηση. Να σημειώσω ότι τα κιλά μετά το 2ο χειρουργείο τα πήρα μέσα σε 2 - 3 βδομάδες. Μπορείτε να με βοηθήσετε, προτείνοντάς μου ένα διαιτολόγιο για να χάσω αυτό το βάρος και να επιστρέψω τουλάχιστον στα 47 κιλά; Στη τελευταία μου λιπομέτρηση (1 μήνα πριν) το λίπος ήταν στο 20%. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Αγαπητή, 

Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi , η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος ,το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 54 κιλά, Ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι 21,4( με όρια 18,5-24,9) , επομένως το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Ο επιθυμητός στόχος βάρους σου ο οποίος είναι τα 8 κιλά  είναι αρκετά μεγάλος και δεν θα συστήναμε τόσο μεγάλη απώλεια  καθώς η  απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε χειρουργεία διαφραγματοκήλης ,στην δική σου περίπτωση μια απώλεια από 4-5 κιλά θα ήταν πολύ καλύτερη.

Πρέπει  να υιοθετηθεί ένας σωστός και υγιεινός τρόπος διατροφής  που θα αποτρέψει τα συμπτώματα από το να  ξανά  εκδηλωθούν στο μέλλον, θα  βελτιώσει  την ποιότητα ζωής και θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους .

 • Καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν «καούρα», όπως τα πικάντικα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, το αλκοόλ και οι κόκκινες σάλτσες.
 • Είναι προτιμότερο να καταναλώνεις πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Καλό είναι να έχεις φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.
 • Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα κουλούρι.
 • Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
 • Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο.
 • Πρέπει να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2  φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Απόφυγε τα τηγανιτά. Προτίμησε τα ψητά ή τα βραστά.
 • Το απόγευμα πιες χυμό ή κατανάλωσε 2 - 3 cream crackers σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.
 • Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
 • Να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες)γιατί προκαλούν κατακράτηση .
 • Αύξησε  την φυσική σου δραστηριότητα.

Τέλος, το ιδανικότερο θα ήταν να απευθυνθείτε σε πτυχιούχο Διαιτολόγο - Διατροφολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή απώλεια βάρους.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
georgiakapoli@gmail.com

& Επιμέλεια Κειμένου

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%