• Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 | 11:49
Τα τελευταία 3 χρόνια πήρα 15 κιλά. Έχω μπει σε μια δίνη και δεν μπορώ να γλιτώσω Τα τελευταία 3 χρόνια πήρα 15 κιλά. Έχω μπει σε μια δίνη και δεν μπορώ να γλιτώσω

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Είμαι 47 χρονών, ζυγίζω 67 κιλά και έχω ύψος 1,57. Τα τελευταία 3 χρόνια πήρα 15 κιλά. Έχω αποκτήσει εμμηνορροϊκή αιμορραγία, τρώω ακατάπαυστα και πίνω τουλάχιστον 2 ποτήρια μπύρα ή κρασί ημερησίως. Ήμουν 50 - 52 κιλά και με γυμνασμένο σώμα. Ενώ γυμναζόμουν 15 χρόνια ανελλιπώς, τώρα δεν θέλω ούτε να το ακούω. Έχω μπει σε μια δίνη και δεν μπορώ να γλιτώσω. Θέλω οπωσδήποτε να χάσω κιλά!

Απάντηση: Αγαπητή,

Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σας ιδανικό βάρος είναι τα 52κιλά. Ακολούθηστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή προκειμένου να μειώσετε το συνολικό σωματικό σας βάρος.

Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές προκειμένου να το πετύχετε :

  • Καταναλώστε καθημερινά αρκετά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τις αρχές της υγιεινής διατροφής, περισσότερο από το μισό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά μας προσφέρουν την απαραίτητη για τον οργανισμό ενέργεια καθώς και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως .
  • Καταναλώστε αρκετές φορές την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν πηγή ω3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και στερούνται των κακών λιπαρών του κρέατος. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία .
  • Προτιμήστε άπαχο κρέας λίγες φορές την εβδομάδα. Το κόκκινο κρέας εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη συστήνεται να μην καταναλώνεται περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε άπαχο κόκκινο κρέας και πουλερικά χωρίς την πέτσα. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες αντικαταστήσετε μερικές φορές την εβδομάδα το κόκκινο κρέας από φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια.
  • Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο για να μετριάσετε την αναιμία που πιθανόν να εμφανιστεί λόγω εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Τέτοια τρόφιμα είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, το χοιρινό, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα όσπρια.
  • Καταναλώστε αλάτι με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου, του βασικού συστατικού του αλατιού, σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού κατά την επεξεργασία των τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Επιπλέον, στο εμπόριο κυκλοφορούν υποκατάστατα άλατος χαμηλά σε νάτριο.
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να έχετε 2-3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ ημερησίως ώστε να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές
  • Καταναλώστε 2 - 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ώστε να λάβετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου ημερησίως, χωρίς να επιβαρυνθείτε με το ζωικό λίπος που περιέχουν.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα  κρύα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι αποτελούν εναλλακτική επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και βοηθούν στην απώλεια λίπους
  • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στα 3 ποτήρια την εβδομάδα.
  • Τέλος, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, θα πρέπει να επιδιώκεται επαρκής φυσική δραστηριότητα, αφού βασικός στόχος κάθε αλλαγής διατροφικών συνηθειών είναι η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ευεξίας.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%