• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 10:58
Τελικά ο ΔΜΣ είναι έγκυρος δείκτης για την κατάσταση της υγείας; Τελικά ο ΔΜΣ είναι έγκυρος δείκτης για την κατάσταση της υγείας;

Στοιχεία αποδεικνύουν πως ο ΔΜΣ δεν είναι ο πιο έγκυρος δείκτης.

 

Ήδη γνωρίζουμε πως ο ΔΜΣ δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος μέτρησης για το αν κάποιος είναι παχύσαρκος ή όχι και μι νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι τόσο δημοφιλής λόγω του ότι είναι εύκολος στην χρήση.  Χρησιμοποιώντας το βάρος και το ύψος, τα εισάγεται σε ένα κομπιουτεράκι και το αποτέλεσμα που βγάζει είναι ο αριθμός με τον οποίο οι γιατροί αξιολογούν την κατάσταση της υγείας σας. Αν έχετε διαβάσει ποτέ έρευνα με τίτλο ‘παχυσαρκία’ σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν πόσο λίπος έχουν τα άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα, όλα γίνονται για τον ΔΜΣ. Αληθεύει ότι οι υπέρβαροι  άνθρωποι συνήθως έχουν υψηλότερο ΔΜΣ και τα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ είναι  πιθανό να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες και μεταβολικές διαταραχές.

Όταν οι ερευνητές του UCLA σύγκριναν τον ΔΜΣ σε πάνω από 40,000 ανθρώπους σε σχέση με την αρτηριακή τους πίεση, τα τριγλυκερίδια, την χοληστερόλη, την γλυκόζη του αίματος, την ινσουλινική αντίσταση, και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη διαπίστωσαν ότι ο ΔΜΣ δεν ταιριάζει με αυτά τα υγειονομικά μέτρα όσο συχνά γνωρίζαμε. Οι μισοί από τους ανθρώπους στη κατηγορία των «υπέρβαρων»  με ΔΜΣ 25-29 είχαν άριστες εξετάσεις. Εν τω μεταξύ το 30% των ατόμων με φυσιολογικό ΔΜΣ  είχαν πιο "κακούς δείκτες" στις εξετάσεις τους.

Οπότε αν είστε αδύνατοι αυτό δεν σημαίνει ότι είστε και υγιείς και επίσης αν είστε υπέρβαροι δεν σημαίνει ότι δεν είστε και υγιείς. Η ερευνήτρια,  A. Janet Tomiyama που διεξήγαγε την έρευνα είπε στο Medical News Today ότι είναι άδικο το γεγονός ότι τα προγράμματα ευεξίας  χρεώνουν περισσότερο τα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ, λέγοντας ότι οι φορείς χάραξης της πολιτικής και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πραγματικούς δείκτες υγείας.

Πηγή:  International Journal of Obesity via Medical News Today 

Διαβάστε αυτό το άρθρο στα αγγλικά!

 

Αντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
antwnakis1986@yahoo.gr

  

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%