• Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 | 03:29
Η θρεπτική αξία ελληνικού καφέ και τα οφέλη του στην υγεία Η θρεπτική αξία ελληνικού καφέ και τα οφέλη του στην υγεία

Ο ελληνικός καφές έχει καθιερωθεί και είναι δημοφιλής όχι μόνο για το πλούσιο άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση του

Είναι δημοφιλής και για την περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.  Συγκεκριμένα, Η κατανάλωση 1 φλυτζανιού (85ml) ελληνικού καφέ αποδίδει στον οργανισμό 223mg πολυφαινολών.

Ειδικότερα, τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον  ελληνικό καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Ταυτόχρονα, η συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών του ελληνικού καφέ με τη μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη (40-110mg), μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως:

Σακχαρώδης διαβήτης  τύπου 2 (ΣΔ2):

Ερευνητές του Harvard παρακολούθησαν πάνω από 100.000 ανθρώπους σε μια περίοδο 4 ετών και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση καφέ πάνω από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που μείωσαν την κατανάλωση καφέ σε ένα φλιτζάνι την ημέρα  είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 17 %.

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του καφέ σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αλτσχάιμερ, μιας και τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αποδειχθεί ότι οι ιδιότητες που έχει ο καφές μπορούν να  αναστρέψουν την πλήρη απώλεια μνήμης. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν  τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου η οποία έλαβε μόνο ψευδοφάρμακο/placebo, τα πειραματόζωα που ήπιαν καφέ είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης και βελτιώθηκαν οι αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου που είναι η θέση μνήμης στα τρωκτικά.

Πάρκινσον (PD): Η πρώτη προοπτική μελέτη σε 8.004 Ιάπωνες της Αμερικής που ζουν στη Χαβάη (Honolulu Heart Program), η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια μέση διάρκεια 27 χρόνων, ανέφεραν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της νόσου του πάρκινσον με 5 φορές πιο  μειωμένο κίνδυνο για εκείνους που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με μη-καταναλωτές.

Μία ακόμη μετανάλυση έδειξε ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης PD μειώθηκε κατά 24-32% ανά 300mg πρόσληψης καφεΐνης (δηλαδή  3 φλιτζάνια καφέ, περίπου).

Μηχανισμός δράσης

Η νόσος του Parkinson (PD) είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή που προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών. Η καφεΐνη μπορεί να παρέχει προστασία στην εκφύλιση/αλλοίωση των νεύρων μειώνοντας την εμφάνιση και εξέλιξη των συμπτωμάτων του πάρκισον (ακαμψία, βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας).

Προκειμένου να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε καθημερινά 3-4 φλιτζανάκια (το καθένα με 1κ.γ. καφέ) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%