Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Ο θυρεοειδής μου υπολειτουργεί, ξεκίνησα θεραπεία αλλα φοβάμαι μήπως πάρω πολλά κιλά

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση: Καλησπέρα, έχω ύψος 1,55 και βάρος 39 κιλά. Πριν 3 μέρες έμαθα ότι ο θυρεοειδής μου υπολειτουργεί (ίσως ειναι αποτέλεσμα των μειωμένων κιλών που το τελευταίο χρόνο ειναι κάτω των φυσιολογικών) ξεκίνησα θεραπεία αλλα φοβάμαι μήπως πάρω πολλά κιλά τι πρέπει να προσέχω για να μη συμβεί αυτο;

Καλησπέρα Α.,

όπως γνωρίζεις ήδη το βάρος σου είναι αρκετά κάτω του προβλεπόμενου, οπότε αρχικά θα πρέπει να επικεντρωθείς στην αύξηση του σωματικού σου βάρους και επειδή σε συνδυασμό με το πρόβλημα του θυρεοειδή μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου, συστήνεται άμεση επίσκεψη σε κάποιον διατροφολόγο, προκειμένου να εκτιμήσει τη διατροφική σου κατάσταση και να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που θα καλύψει τις θρεπτικές σου απαιτήσεις, σε συνεργασία πάντα με τον ενδοκρινολόγο σου.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο είναι σημαντικό η διατροφή σου να βασίζεται στις ακόλουθες οδηγίες:

  • Ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως).
  • Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά,
  • Μην παραλείπεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 2-3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα  1.5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% και σε 30γρ. τυρί.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου: 6-8 ποτήρια νερού καθημερινά. Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα.
  • Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως: μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι:

  • Ιώδιο. Τρόφιμα όπως θαλασσινά και φύκια καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι μας είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου καθώς δρά αρνητικά ( πάνω από 600 mcg την ημέρα) όταν γίνεται για  μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή.
  • Σελήνιο. Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα.
    Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος. Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια του ψευδαργύρου.
    Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη. Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηροί καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
  • Βιταμίνες. Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και τη πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικά παράγοντα που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρές. Τέλος το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχουν στη διαδικασία της σύνθεσης της Τ4.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ