• Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 | 09:13
Τι μπορώ να κάνω για να χάσω 5 κιλά γιατί "έχω κολλήσει" σε βάρος Τι μπορώ να κάνω για να χάσω 5 κιλά γιατί

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Γεια σας! Είμαι 14 χρονών, 56 κιλά και έχω 1,65 ύψος! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για να πάω στα 51-52 κιλά γιατί τώρα "έχω κολλήσει" σε αυτό το βάρος! Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση: Σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης βάρους –ηλικίας  για παιδιά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) βρίσκεσαι ανάμεσα στην 50η και 75η εκατοστιαία θέση ,αυτό σημαίνει πως το βάρος σου είναι φυσιολογικό και πως το 75% των παιδιών της ηλικίας σου έχουν αυτό το βάρος . Επίσης  η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, μας δείχνει ότι το  ιδανικό σου βάρος είναι τα 56  κιλά ,που είναι και το πραγματικό σου βάρος.

Είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικία που αναπτύσσεσαι ακόμη να τρώς  σωστά και υγιεινά χωρίς υπερβολές και χωρίς ελλείψεις. Πρέπει να φροντίσεις  να έχεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία να καλύπτει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά  .

Διατροφικές συμβουλές:

  • Κατανάλωση  5-7μερίδων  φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: 2-3 μερίδες καθημερινά αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα  1.5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% και σε 30γρ. τυρί.
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά).
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Συνδυασμός του  κρέατος ή το ψαριού  με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και απαραίτητη κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινου κρέατος 
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

Καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο που να μπορεί να προσαρμόσει το διαιτολόγιό σου στις ιδιαίτερες  ανάγκες της ηλικίας σου.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%