Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Τι να επιλέγουμε και τι να αποφεύγουμε στο σουβλατζίδικο;

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα τυλίγεται με λαδόκολλα αναδύoντας μυρωδιές.

 

Θα πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει το σουβλάκι (ή αλλιώς πιτό-γυρο) διατροφικά. Διότι, για εμάς τους Έλληνες είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό λιπαρό φαγητό, όπως θέλουν να πιστεύουν οι υπόλοιποι λαοί.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναλύουμε ένα, ένα όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Πρώτο θα αναλύσουμε το χοιρινό κρέας , το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη των ιστών, των οργάνων και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, το χοιρινό κρέας περιέχει πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως βιταμίνη Β12 (συναντάται μόνο σε ζωικές τροφές) οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και βελτιώνουν την υγεία του νευρικού συστήματος.

Δεύτερο συστατικό η ντομάτα: περιέχει βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο και είναι το λαχανικό που είναι πλουσιότερο σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο αποτελεί μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τρίτο συστατικό είναι το τζατζίκι, όπου χαρακτηρίζεται από το υψηλό περιεχόμενο σε ασβέστιο, το «σύμμαχο» για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Το σουβλάκι (ή αλλιώς πιτό-γυρο) αυξάνει τη θρεπτική του αξία από το περιεχόμενο κρεμμύδι, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ.

Τέλος η αλάδωτη πίτα έχει χαμηλότερες θερμίδες από ότι μια λαδωμένη πίτα και είναι η πηγή κυριά πηγή υδατανθράκων στο σουβλάκι, καθώς επίσης περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, βιταμίνη Ε, φώσφορο, ρετινόλη.

Το να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε να κόψετε «μαχαίρι» τα πατροπαράδοτα σουβλάκια είναι αδύνατο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις θερμίδες» σχεδόν στο μισό.

  • Χρησιμοποιείτε αλάδωτη πίτα ολικής αλέσεως ή αραβική, έτσι ώστε να προσλαμβάνετε λιγότερο αλάτι, μηδέν ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση λίπους.
  • Αντί για γύρο βάλτε ψητό κοτόπουλο.
  • Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες.
  • Ενισχύστε τη γεύση και γλυτώστε θερμίδες προσθέτοντας ψιλοκομμένα λαχανικά (π.χ. λάχανο, μαρούλι, τομάτα, κρεμμύδι), που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Όσον αφορά στις σως, προτιμήστε το παραδοσιακό τζατζίκι αλλά σε μικρή ποσότητα.
  • Συνοδέψτε πάντα το σουβλάκι με σαλάτα, η οποία περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση του διατροφικού λίπους

Κανονική συνταγή: 471 kcal
Light συνταγή: 220 kcal

Εφη Δέδε
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede(a)logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ