Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Μαύρισμα… και διατροφή!

Για εύκολο μαύρισμα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε χαλκό.

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων και των ηλιακών εγκαυμάτων.

Περιέχεται σε ικανές ποσότητες στα φασόλια, στα αναποφλοίωτα δημητριακά, τα αβγά, τα καρύδια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Το σελήνιο λειτουργεί συνεργαστικά με τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη C.

Το σελήνιο περιέχεται σε ικανές ποσότητες στην τομάτα, στα θαλασσινά, στα αναποφλοίωτα δημητριακά και το γάλα και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, άρα έχει προστατευτικό ρόλο για την υγεία του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού.

Η βιταμίνη Ε ως γνωστό, περιέχεται στο ελαιόλαδο, στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους.

Επειδή όμως αυτές οι τροφές, αν και θρεπτικές, έχουν το μειονέκτημα ότι παχαίνουν, καλό είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα βάρους.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο των βιταμινών Β στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Αυτές περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τροφές, βιταμίνες και άλλα στοιχεία που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

► Τσάι: μπορεί να προστατεύει από τις δύο συχνότερες μορφές καρκίνου του δέρματος. Περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες πολυφαινόλες οι οποίες πιθανόν εξουδετερώνουν καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται στο δέρμα.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα φλιτζάνι τσάι κάθημερινά, φαίνεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής τους από το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος.

► Τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί : περιέχουν τη ρεσβερατρόλη η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα.

► Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: όπως το σπανάκι θα μπορούσε να μειώσει τον εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη αυτά τα λαχανικά είναι γνωστά στο ότι περιέχουν ποικιλία βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων βίο-ενεργών ουσιών, όπως η λουτεϊνη, η βιταμίνη C και E, τα φλαβονοειδή, το φολικό οξύ.

► Το ρόδι : αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.

Ακόμα, περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.

► Βιταμίνη D : Η καθημερινή λήψη μεγάλης δόσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος – και άλλων μορφών καρκίνου – σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη.

Οι ερευνητές που την εκπόνησαν, συνιστούν αύξηση της κατανάλωσής της.

Σε επαρκείς ποσότητες την βρίσκει κανείς στα «παχιά» ψάρια, το μουρουνέλαιο και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Επίσης, το 90% της βιταμίνης D που υπάρχει στο αίμα μας συντίθεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως

► Σκόρδο : Το σκόρδο, πλούσιο σε βιταμίνες Β και C , και ορισμένα στοιχεία σε μικρές ποσότητες όπως βρώμιο, κοβάλτιο, ιώδιο, μαγνήσιο, πυρίτιο και ψευδάργυρο, έχει ένα ενεργειακό περιεχόμενο τρείς φορές μεγαλύτερο από ότι το καρότο γεγονός που το κάνει απαραίτητο σε κάθε οργανισμό ως μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου.

► Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ: Είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δεν μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα, επειδή διαλύεται στο νερό και έτσι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά με την διατροφή μας. Υπάρχει στα πορτοκάλια, στα πράσινα πιπέρια, στις φράουλες.

► Βιταμίνη Ε : Καθυστερεί την εμφάνιση σημείων του γήρατος και θεραπεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Βρίσκεται στο σιτάρι ολικής, στα φουντούκια, σπόρια, φυλλώδη λαχανικά , μουρουνέλαιο.

► Βήτα – καροτένιο : προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Υπάρχει στα καρότα, μπρόκολα, ντομάτες, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες, βερίκοκα.

► Σελήνιο : Είναι ο κυριότερος βοηθός μας κατά του καρκίνου. Υπάρχει στα ψάρια, κόκκινο κρέας, σπόρια, αυγά, κοτόπουλο και σκόρδο.

► Μαγνήσιο : Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την αντιμετώπιση του στρες, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες ενδυναμώνοντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

► Ο ψευδάργυρος : χρήσιμο στοιχείο για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων, βοηθώντας τον πολλαπλασιασμό τους. Μαζί με την βιταμίνη C αυξάνει την άμυνα του οργανισμού εμποδίζοντας την εισβολή μικροβίων και ιών στον οργανισμό μας.

Μαρία Κακκούση
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ