Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Το «Oυράνιο Tόξο» της Διατροφής μας

Επιλέγοντας  τροφές  με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τρώτε σωστά.

 

Παρακάτω θα εξετάσουμε αναλυτικά τι ισχύει.

Το πράσινο χρώμα, αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως, πράσινες πιπεριές, σπανάκι, πράσινα φασόλια, λάχανο μαρούλι και άλλα πράσινα σκούρα λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά είναι καλές πηγές λουτεΐνης, η οποία ανήκει στα καροτενοειδή και βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά. Δεν τη συνθέτει ο οργανισμός, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνεται μέσα από τις τροφές. Η αντιοξειδωτική δράση της λουτεΐνης ενισχύει την καλή όραση, δεδομένου ότι αποτρέπει την καταστροφή της ουσίας που προστατεύει τα μάτια. Επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε λουτεΐνη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.

Το κόκκινο χρώμα, αντιπροσωπεύει τρόφιμα όπως, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι και άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου και ιδιαίτερα η ντομάτα, είτε αυτή είναι φρέσκια, είτε επεξεργασμένη. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων. Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου μέσω φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη και του στομάχου. Επίσης, η κατανάλωση της φυσικής αυτής ουσίας συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και γενικότερα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύεται από τις πορτοκαλί πιπεριές και το καρότο. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε β- καροτένιο, που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, μέσω της μείωσης της «κακής χοληστερόλης» (LDL).

Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύεται από τρόφιμα όπως τα μούρα, το λεμόνι, το πορτοκάλι και κυρίως την οικογένεια των εσπεριδοειδών. Αυτές είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις αλλά και από τη στεφανιαία νόσο. Επίσης, παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων και βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για υγιή δόντια, οστά, ούλα και αιμοφόρα αγγεία.

Το άσπρο χρώμα αντιπροσωπεύεται κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες, όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη λειτουργία της καρδιάς και τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα, θα προστατέψει και θα θωρακίσει τον οργανισμό έναντι του στρες και των επιβαρυντικών παραγόντων με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Παράλληλα, θα δώσει την ευεξία και ενέργεια που χρειαζόμαστε, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς και τις αυξημένες υποχρεώσεις.

 

showpost show=content]4351[/showpost]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ