Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το ρόδι μειώνει το αίσθημα της πείνας

Σχετίζεται η κατανάλωση ροδιού με την μείωση της αίσθησης της πείνας; 

 

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προάγει την αίσθηση κορεσμού, την ενίσχυση της πληρότητας και να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το υπερβολικό βάρος.Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προάγει την αίσθηση κορεσμού, την ενίσχυση της πληρότητας και να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το υπερβολικό βάρος.

Έρευνα

Συγκεκριμένα 29 εθελοντές έλαβαν μέρος στην μελέτη εκ των οποίων οι μισοί έκαναν λήψη ενός δισκίου με εκχύλισμα ροδιού, που περιέχει το περίβλημα (φλούδα), την ψίχα και τους σπόρους του καρπού, κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου (placebo).

Έπειτα από τρεις εβδομάδες, ο κάθε εθελοντής έπινε ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν καθίσει να φάει ένα γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας. Πριν από το φαγητό και σε διαστήματα 15 λεπτών έως και 2 ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τα συναισθήματά τους από την πείνα, την επιθυμία τους να φάνε και το αίσθημα ικανοποίησης σε ένα ερωτηματολόγιο, για να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε επόμενες επιστημονικές μελέτες.

Οι εθελοντές που λάμβαναν το εκχύλισμα ροδιού ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι (κατά μέσο όρο 12%), είχαν λιγότερη επιθυμία να φάνε (κατά μέσο όρο 21%), αισθάνθηκαν κορεσμό (κατά μέσο όρο 16%) και ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι (κατά μέσο όρο 15%).

Οι επιστήμονες έδωσαν την δική τους εξήγηση δηλώνοντας πως το ρόδι μειώνει το αίσθημα της πείνας λόγο ότι περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες εκτιμάται ότι δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Επίσης παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και το στρες σε άτομα μέσης ηλικίας. Τέλος ο επικεφαλής της μελέτης ο δρ Emad Al-Dujaili, δήλωσε: «Σύμφωνα με την έρευνά μας, αλλά και με άλλες έρευνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αποδείξαμε ότι το ρόδι όταν καταναλώνεται σε μορφή χυμού περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν καλύτερα στον οργανισμό, περισσότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι».

 

Επιμέλεια Κειμένου

Κατερίνα Ράγιου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ομάδας
 Logodiatrofis.gr
ragiou@logodiatrofis.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ