• Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 | 08:46
Η πλήρης απαγόρευση των trans λιπαρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες καρδιακές προσβολές κα  Η πλήρης απαγόρευση των trans λιπαρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες καρδιακές προσβολές κα

Άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές όπου περιορίζονται τα trans λιπαρά στα τρόφιμα μπορεί να έχουν λιγότερες νοσηλείες για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με περιοχές που δεν έχουν περιορισμούς

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology.

Τα trans λιπαρά οξέα ή trans λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε τηγανητά φαγητά, πατατάκια, κράκερ και προϊόντα αρτοποιίας. Τρώγοντας ακόμα και μικρές ποσότητες αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, που είναι η κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως .

Για να μελετήσουν τις επιπτώσεις του περιορισμού των trans λιπαρών οξέων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Σικάγο και της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ συνέκριναν τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που ζουν στις κομητείες της Νέας Υόρκης με και χωρίς τους περιορισμούς.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το κρατικό τμήμα υγείας και απογραφών μεταξύ 2002 και 2013, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις εισαγωγές νοσοκομείων για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές βρήκαν πως 3 ή περισσότερα χρόνια μετά τους περιορισμούς που είχαν εφαρμοστεί σε ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές με απαγορεύσεις είχαν αρκετά λιγότερες νοσηλείες για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια όταν συγκρίθηκαν παρόμοιες αστικές περιοχές όπου δεν υπήρχαν όρια . Η μείωση των συνδυασμένων συνθηκών ήταν 6,2%.

¨Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά ,δεδομένου ότι η έρευνα εστίασε σε trans λιπαρά οξέα και απαγορεύσεις σε εστιατόρια, σε αντίθεση με τις πλήρεις απαγορεύσεις που περιλάμβαναν τροφές που αγοράστηκαν από  καταστήματα¨ , δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Tamar S. Polonsky, γενικός καρδιολόγος και βοηθός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. "Εάν θεσπίσουμε έναν πιο αυστηρό περιορισμό στα trans λιπαρά οξέα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα."

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο για μερικώς υδρογονωμένο έλαιο στα τρόφιμα, το οποίο θα εξαλείψει αποτελεσματικά το διαιτητικό trans λίπος όταν τεθεί σε εφαρμογή το 2018.

Δάφνη Γκούμα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: goumadafni@gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%