• Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2020 | 17:24
Ποιές τροφές βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό Ποιές τροφές βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Ποιές άλλες βασικές τροφές - εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι - βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ζωικές τροφές διαθέτουν το σημαντικό πλεονέκτημα να συνεισφέρουν στην απόλυτη πρόσληψη σιδήρου (αιμικός σίδηρος), ο οποίος είναι βιοδιαθέσιμος σε πολύ υψηλό βαθμό.

Εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι, εξίσου καλές πηγές αποτελούν όλων των ειδών τα κρέατα (χοιρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο κ.λπ.).

Σε μικρότερο βαθμό καλή πηγή σιδήρου θεωρείται το κοτόπουλο.

Εκτός από τις ζωικές τροφές υπάρχουν και φυτικές πηγές, οι οποίες όμως τροφοδοτούν τον οργανισμό με σίδηρο χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας. Τέτοιες τροφές είναι το σπανάκι, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η σόγια και το σουσάμι.  

Να σημειωθεί ότι ο σίδηρος φυτικής προέλευσης (μη αιμικός) απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό (αιμικός).

Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψη σιδήρου όταν οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι φυτικής προέλευσης συνιστάται η κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι και λοιπά εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, πιπεριά, ακτινίδιο, πατάτα, φράουλες, τομάτα) και κιτρικό οξύ (π.χ. λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες), καθώς τα συστατικά αυτά διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Στην σωστή αιμοποίηση εκτός από το σίδηρο, επίσης συνεισφέρει και η βιταμίνη Β12. Σημαντικές πηγές της εν λόγω βιταμίνης αποτελούν το κρέας, το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το τυρί (και γενικότερα όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση), όπως και η μπύρα. 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%