Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης μας παρουσίασε στην εκπομπή «2 στις ΔΥΟ» στο E tv τις τροφές που ‘καίνε’ το λίπος.
Τι πρέπει να ξέρουμε για το Κοιλιακό λίπος…
-
Προάγει τη χρόνια φλεγμονή -> καρκίνος, διαβήτης 2, εγκεφαλικά, καρδιακές παθήσεις & αιφνίδιος θάνατος.
-
Περίμετρος μέσης: Κίνδυνος -> Άνδρες >102 & Γυναίκες >88 εκ.
-
Ακατάστατα γεύματα, αυστηρές δίαιτες, σωματική εξάντληση στέρηση ύπνου, κατάθλιψη -> συσσώρευση λίπους στην κοιλία.
-
Διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης -> συγκέντρωση λίπους
Τροφές που βελτιώνουν την οξείδωση λίπους στην κοιλιά…
- Σταφίδες
- Πράσινο τσάι
- Ελιές – Ελαιόλαδο – Αβοκάντο
- Συκώτι, κατσίκι
- Ψάρι – θαλασσινά
- Δημητριακά Ολικής Άλεσης
- Καφές
Τροφές που περιορίζουν το λίπος στους γλουτούς…
- Ηλιόσπορος, Λιναρόσπορος, Σουσάμι
- Όσπρια: φασόλια, φακές, ρεβίθια
- Σόγια
- Κολοκυθανθοί, μπρόκολο
- Δημητριακά ολικής με βρώμη και σιτάρι, ψωμί & ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Τροφές που προκαλούν συγκέντρωση λίπους (κοιλιά/ γλουτούς)
- Γλυκά
- Ζωικά (trans) λιπαρά
- Κόκκινο κρέας
- Κρέμα Γάλακτος – Βούτυρο
- Υπερκατανάλωση Αλκοόλ
- Μεγάλα Γεύματα
Τι πρέπει να επιλέγουμε…
- Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Άφθονα λαχανικά
- Προσθήκη κανέλλας στα φρούτα και τα γλυκά
- Καυτερά
- Ψωμί σε φέτες με δικοκκο σιτάρι ή ψωμί σε φέτες (γεύση στο τετράγωνο)
- Δημητριακά ολικής με βρώμη και σιτάρι
- Σοκολάτα με στέβια
- Πολυβιταμινουχο συμπλήρωμα διατροφής