• Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2019 | 05:40
Η τροφική δηλητηρίαση από Σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA Η τροφική δηλητηρίαση από Σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA

Ορισμένοι τύποι σαλμονέλας μπορούν να βλάψουν το DNA ενός ατόμου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio δείχνει ότι ορισμένοι από τους τύπους σαλμονέλας μπορούν να βλάψουν το DNA ενός ατόμου. Υπάρχουν περισσότεροι από 2.500 τύποι για τη σαλμονέλα, αλλά λιγότεροι από 100 μπορούν να προκαλέσουν τροφική ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ, Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι ερευνητές εξέτασαν πολλούς τύπους της σαλμονέλας που κωδικοποιούνται για cytolethal τοξίνη ή S-CDT, ένα συστατικό μολυσματικό του τύπου Typhi ο οποίος είναι και η αιτία του τυφοειδούς πυρετού. Όπως συμβαίνει, οι τύποι σαλμονέλας που ονομάζεται Javiana, Montevideo, Oranienburg  και Mississippi είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τις τροφικές ασθένειες και φέρουν στην επιφάνεια το γενετικό υλικό S-CDT, που ευθύνεται για την βλάβη στο DNA, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα ανθρώπινα κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μαζί με τα στελέχη S-CDT της σαλμονέλας βρέθηκαν ότι ευθύνονται για την βλάβη του DNA. Η ικανότητα να προκαλέσει βλάβες στο DNA μπορεί να συμβάλει στην μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου.

«Σκεφτείτε ως πιθανές βλάβες του DNA: Εφαρμόζουμε αντηλιακό ώστε να προστατέψει το δέρμα μας από τον ήλιο. Αν δεν τοποθετήσουμε αντηλιακό μπορεί να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα και ενδεχομένως, να αναπτύξει πρόβλημα το δέρμα μας αργότερα στη ζωή μας », είπε ο συγγραφέας Rachel Miller, υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της επιστήμης των τροφίμων στο Cornell.

"Όπως και ο ήλιος, έτσι και τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο. Τα περισσότερα βακτήρια μπορούν να εκθέσουν τα κύτταρα του σώματός σας και να βλάψουν το DNA, η μεγαλύτερη βλάβη του DNA μπορεί να επισκευαστεί, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα η βλάβη να μην επισκευαστεί σωστά. Εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την πραγματική μόνιμη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι λοιμώξεις της σαλμονέλας. "

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%