• Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 | 04:07
Τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου Τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερες βαθμολογίες στο σύστημα της British Food Standards Agency (FSAm-NPS), που αντικατοπτρίζει μια χαμηλότερη διατροφική ποιότητα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην PLOS Medicine.

Η μελέτη υποδεικνύει ευρεία δυνατότητα χρήσης της σήμανσης συσκευασίας με βάση το FSAm-NPS (π.χ. Nutri-Score) για την προώθηση των υγιεινών επιλογών τροφίμων σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές /χαμηλές βαθμολογίες FSAm-NPS σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου έχει μελετηθεί σε εθνικές και περιφερειακές ομάδες αλλά δεν έχει χαρακτηριστεί σε πολλούς ευρωπαίκους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα πρόσληψης τροφής από 471.495 ενήλικες από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC, 1992-2014, διάμεσος παρακολούθηση: 15.3 έτη), μεταξύ των οποίων 49.794 ήταν περιπτώσεις καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέθεσαν σε κάθε συμμετέχοντα δίαιτα με έναν δείκτη FSAm-NPS Dietary Index (DI) και υπολογίστηκαν πολλαπλά προσαρμοσμένα μοντέλα αναλογικού κινδύνου Cox για να περιγράψουν τυχόν συσχετισμό μεταξύ του FSAm-NPS DI και των κινδύνων για καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πλήρη ποσοστά καρκίνου σε εκείνους με υψηλό και χαμηλό (πεμπτημόρια 5 και 1) FSAm-NPS di ήταν 81,4 και 69,5 περιπτώσεις/10000 άτομο-έτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο FSAm-NPS di, αντανακλώντας μια χαμηλότερη διατροφική ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικού καρκίνου. Τα υψηλότερα επίπεδα FSAm-NPS DI συσχετίστηκαν ειδικά με υψηλότερους κινδύνους καρκίνων του ορθού , του άνω αεραγωγού και του στομάχου, του πνεύμονα για τους άνδρες και του ήπατος και του μετεμμηνοπαυσιακού μαστού για τις γυναίκες.

Ο κύριος περιορισμός της μελέτης ήταν η χρήση αυτοαναφερόμενων διαιτητικών δεδομένων, που συλλέγονται μία φορά κατά την έναρξη της θεραπείας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 'αυτό υποστηρίζει τη συνάφεια του FSAm-NPS ως υποκείμενου συστήματος διαλογής θρεπτικών ουσιών για τις ετικέτες διατροφής στο μπροστινό μέρος, καθώς και για άλλα διατροφικά μέτρα δημόσιας υγείας'.

Χριστίνα Αβραμίδη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%