Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Δίκοκκο σιτάρι: Ένας διατροφικός θησαυρός

Μάθε όλη την αλήθεια για το δίκκοκο σιτάρι και πώς να το εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Τι είναι το δίκκοκο σιτάρι; Αποτελεί όντως έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό για την υγεία και την προώθηση της ευεξίας μας; Μήπως αποτελεί έναν κοινό διατροφικό μύθο;

Η θρεπτική αξία του ψωμιού

Η μεγάλη θρεπτική αξία του ψωμιού διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες.

Το ψωμί, όπως και όλα τα τρόφιμα που έχουν ως βάση τα δημητριακά, αποτελεί σημαντικότατη πηγή υδατανθράκων και μπορεί να περιλαμβάνεται καθημερινά στο διαιτολόγιο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όλες οι διατροφικές πυραμίδες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, τοποθετούν το ψωμί στη βάση τους, κάτι που σημαίνει ότι το ψωμί πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
  • Άμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
  • Πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας, δηλαδή τον κορεσμό.

Μια πρώτη γνωριμία με το δίκκοκο σιτάρι

Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση. Η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum dicoccum.

Ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι:

Τα οφέλη του ψωμιού πολλαπλασιάζονται όταν φτιάχνεται με φυσικό προζύμι και με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι που αποτελεί ένα ξεχωριστό δημητριακό πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β6 και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φώσφορο.

Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού με δίκοκκο σιτάρι λειτουργούν σ συνδυαστικά και συμβάλλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών, καθώς επίσης και στην αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά και την αντιμετώπιση της κόπωσης.

Γιατί το θεωρούμε διατροφικό θησαυρό;

Το ψωμί από δίκοκκο σιτάρι είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες και την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά,μιας και το δίκοκκο σιτάρι περιέχει 20-60% περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο, συγκριτικά με το μονόκοκκο και το μαλακό σιτάρι

Οι λόγοι που θεωρούμε το δίκοκκο σιτάρι έναν διατροφικό θησαυρό είναι γιατί:

  • Περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ήταν για τους Αρχαίους η «τροφή του εγκεφάλου». Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυμικές διαδικασίες του εγκεφάλου, συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς επίσης και στο μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών.
  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 13-20% ενώ στο κοινό σιτάρι στο 11-12%
  • Περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών η κατανάλωση των οποίων μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Α,Β,C, και Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η προβιταμίνη Α ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας.
  • Περιέχει υψηλό ποσοστό του αμινοξέως λυσίνη. Η λυσίνη είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Tips για να απολαμβάνω το ψωμί:

Το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλώνεται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε στο πρωινό με μέλι ή ταχίνι για ένα δυνατό ξεκίνημα, είτε συνοδεύοντας το μεσημεριανό φαγητό, είτε ως sandwich ή ελαφρύ βραδινό (ως μπρουσκέτα), αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες όπως το τυρί, οι ελιές, το αυγό ή τη σαλάτα (π.χ. ντοματίνια).

Η επιλογή ψωμιού σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι, που μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την πιο εύχρηστη, άμεσα διαθέσιμη και πρακτική επιλογή, προκειμένου να το απολαμβάνουμε φρέσκο κάθε στιγμή της ημέρας.

  • Προτιμώ ψωμί σε φέτες με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (ολικής αλέσεως, ή σύμμικτο) το οποίο μπορώ να το έχω πάντα στο ντουλάπι μου, να ελέγχω την ποσότητα ψωμιού που καταναλώνω και ταυτόχρονα να προσλαμβάνω όλα τα θρεπτικά οφέλη του δίκοκκου σιταριού (υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνες Ε, Β και φυτικές ίνες).
  • Αποφεύγω τις πολλές «βούτες» στο λάδι της σαλάτας, μιας και αυτό μου προσθέτει τουλάχιστον άλλες 50kcal.
  • Αποφεύγω να τρώω σκέτο ψωμί, μιας και θα ξεφύγω σε ποσότητα, αλλά το συνδυάζω με 5-6 ελιές ή τυρί ή σαλάτα. Οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έτσι χορταίνουμε με μικρότερη ποσότητα για μεγαλύτερο διάστημα.

Συνεπώς, όπως φροντίζουμε το φαγητό μας να είναι πάντα προσεκτικά μαγειρεμένο με υψηλή διατροφική αξία, έτσι επιλέγουμε και το ψωμί μας να είναι ξεχωριστό με ξεχωριστά, μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό όπως είναι αυτά που μας δίνει το δίκοκκο σιτάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ