Ειδήσεις

Κρόκος Κοζάνης το χρυσάφι της Ελληνικής Γης Τροφογνωσία

Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί έναν από τους διατροφικούς θησαυρούς που παράγει η Ελλάδα και για αυτό άλλωστε ονομάζεται και χρυσός της Ελληνικής γης.

Από την αρχαιότητα ήταν ήδη πολύ γνωστό για το χρώμα, την  γεύση και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κοζάνης, από το άνθος του φυτού Crocus sativus Linnaeus. Αποτελεί ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά παγκοσμίως διότι όλη η διαδικασία συλλογής των ανθέων και των τριών στιγμάτων που περιέχει μέσα το άνθος γίνεται με το χέρι και στην συνέχεια ξηραίνονται σε σκιερό μέρος με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Επιπρόσθετα είναι αρκετά ακριβό διότι για την παραγωγή ενός κιλού κρόκου Κοζάνης χρειάζονται  150.000 λουλούδια.

Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στην πικροκροκίνη και την σαφρανάλη που περιέχει, ενώ το χρυσοκίτρινο χρώμα του το προσφέρει η κροκίνη.

Η κροκίνη είναι ένα από τα καροτενοειδή που περιέχει ο κρόκος Κοζάνης μαζί με την ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, και πέρα του ότι προσφέρει το ιδιαίτερο χρώμα του στον κρόκο Κοζάνης προστατεύει και το σώμα από το οξειδωτικό στρες, τις μολύνσεις από ιούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου διότι σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων.

Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται λόγω της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διάφορων παθήσεων αλλά και σε πρόωρη γήρανση, έτσι λοιπόν με την κατανάλωση κρόκου Κοζάνης μειώνεται το οξειδωτικό στρες και ο κίνδυνος εμφάνισης διάφορων παθήσεων και η πρόωρη γήρανση.

Τα ενεργά συστατικά αυτά που βρίσκονται στον κρόκο Κοζάνης έχουν πολλές άλλες θεραπευτικές εφαρμογές όπως αντισηπτικές, αντικαταθλιπτικές, ηρεμιστικές, αντιοξειδωτικές αλλά και αντισπασμωδικές δράσεις.  Έχει επίσης βρεθεί πως σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση κρόκου Κοζάνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ταυτόχρονα μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία παίρνουμε μέσω τη κατανάλωσης του, παρόλο που χρησιμοποιούμε πολύ μικρή ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πιο συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ριφοβλαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β2, νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6 οι οποίες είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να έχουμε βέλτιστη υγεία.

Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μέταλλα και πιο συγκεκριμένα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ασβέστιο, χαλκό αλλά και σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ενώ το μαγγάνιο και ο χαλκός χρησιμοποιούνται από το αντιοξειδωτικό ένζυμο δισμουτάση υπεροξειδίου ως συν-παράγοντες.

Για να επωφεληθείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου Κοζάνης μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στο φαγητό.

Επιπλέον, ένας εύκολος τρόπος για να εντάξετε τον κρόκο Κοζάνης στην καθημερινότητά σας είναι η κατανάλωσή του σε συνδυασμό και με αλλά βότανα σε μορφή ροφήματος που μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών τροφίμων

Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε 2-3 κούπες καθημερινά, όπου 1 φακελάκι δίνει 240 ml εξαιρετικού προϊόντος (καλύτερα προετοιμασία σε τσαγιέρα για ανάλογη διάλυση συστατικών στο διάλυμα).

Αναΐς Ρενούφ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: renouf@amcstudent.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία