• Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2020 | 09:45
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές: Να πίνουμε ή όχι; Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές: Να πίνουμε ή όχι;

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Καταναλώνοντας μια κούπα 250ml στιγμιαίου καφέ λαμβάνονται 350mg πολυφαινολών (140mg/100ml) περισσότερο δηλαδή από πολλά είδη τσαγιού.

Ο στιγμιαίος καφές έχει υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ) όπου απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα), καθώς και με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, θηλασμού καθώς και ομοιοπαθητικής θεραπείας συστήνεται ορισμένες φορές η κατανάλωση με μέτρο ή η αποφυγή της καφεΐνης. 

Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για τον στιγμιαίο καφέ χωρίς καφεΐνη (decaf), αλλά διατηρώντας τη θρεπτική αξία του κανονικού καφέ.

Διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης

Ο στιγμιαίος καφές για την αποκαφεϊνοποίηση, ακολουθεί τη μέθοδο με τη χρήση νερού, όπου το νερό απομακρύνει την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ ακριβώς πριν το καβούρδισμά τους.

Έτσι, ο πράσινος καφές βυθίζεται στο νερό και η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτόν διαλύεται και απομακρύνεται.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία του καβουρδίσματος και έπειτα της άλεσης, όπου απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο decaf στιγμιαίος καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του κλασικού καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ;

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον κανονικό καφέ και τον ντεκαφεϊνέ είναι η ύπαρξη της καφεΐνης και κατά επέκταση η τονωτική επίδραση της.

Η διατροφική αξία του decaf καφέ δεν διαφοροποιείται καθώς η αποκαφεϊνοποίηση δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών του καφέ (χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη).

Συμπερασματικά, ο στιγμιαίος καφές με ή χωρίς καφεΐνη, διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ασκώντας προστατευτική δράση έναντι χρόνιων ασθενειών.

Εύη Μίχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%