Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία Τροφογνωσία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Beltsville Agriculture’s Beltsville Human Nutrition Research Center στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, η β-γλυκάνη συγκεντρώθηκε σε ένα εκχύλισμα από ίνες βρώμης, ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί πιο εύκολα σε μια τυπική δίαιτα.

Άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη με υψηλή χοληστερόλη, τέθηκαν σε δίαιτα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια τους δόθηκε ένα εκχύλισμα από ίνες βρώμης που περιέχει είτε 1% ή 10% β-γλυκάνη. Μετά από πέντε εβδομάδες από την παραλαβή του εκχυλίσματος της β-γλυκάνης και οι δύο ομάδες έδειξαν σημαντική μείωση της ολικής και της κακής LDL- χοληστερόλης. Επιπλέον, τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που κατανάλωσε το υψηλότερο εκχύλισμα με β-γλυκάνη.

Η θετική επίδραση της β-γλυκάνης στη υγεία της καρδιάς οφείλεται στο ότι είναι άπεπτη φυτική ίνα, δηλαδή περνάει αδιάσπαστη/ακέραιη όλο το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παρασύρει μαζί της τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης από βρώμη, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μίγματα των εν λόγω β-γλυκανών σε συνδυασμό με μια ποικίλη ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ένας εύκολος τρόπος για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε καθημερινά την απαιτούμενη ποσότητα της β-γλυκάνης είναι η συστηματική κατανάλωση αρτοσκευασμάτων από κριθάρι, όπως είναι οι  φρυγανιές «Με» κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη*.

*Κάθε μερίδα 6 Φρυγανιών «Με» κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Έφη Γεωργανά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: egeorgana@amcstudent.edu.gr

Δείτε επίσης

Το σουσάμι στη ζωή μας

Το σουσάμι στη ζωή μας

Μια τροφή, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της υπέρτασης φαίνεται να είναι το σουσάμι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία