Το τυρί στη διατροφή μας Τροφογνωσία

Το τυρί αποτελεί από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα μια απολαυστική και χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας.

Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου.

Το γνωστότερο διατροφικό συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο, το οποίο αποτελεί το κυριότερο 'δομικό υλικό' των οστών.

Το ασβέστιο κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Μάλιστα η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο συνδυάζεται με το γεγονός ότι απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το εντερικό σύστημα σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο.

Το εξαιρετικά ευεργετικό διατροφικό προφίλ των τυριών συμπληρώνεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο.

Έτσι λοιπόν αποτελούν μια ιδανική τροφή που παρέχει στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα δομικά υλικά για τον σχηματισμό των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Η διατροφική αξία του τυριού ενισχύεται με τις σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη (δυσανοχή στη λακτόζη) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη.

Σε γενικές γραμμές το τυρί αποτελεί θαυμάσια πηγή ασβεστίου (οι 2 φέτες -40g- περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο 1,5 ποτήρι γάλα light -200ml-) και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πχ φώσφορος, βιταμίνη Β12 κα)

Ακολούθως παρατίθενται διάφορες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα διάφορα είδη τυριών

Είδη τυριών:

  • Σκληρά (γραβιέρα, παρμεζάνα, edam, κασέρι κ.α.)
  • Μαλακά (φέτα, ανθότυρο, roquefort κ.α. Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μαλακά

Ποιοι επιβάλλεται να τρώνε τυρί…

  • Παιδιά
  • Έγκυοι
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε θηλασμό
  • Γυναίκες Εμμηνοπαυσιακές & Μετεμμηνοπαυσιακές
  • Ηλικιωμένοι 

Κατάταξη τυριών βάσει θερμίδων…

Είδος Τυριού

Θερμίδες/100γρ

Μανούρι

460

Παρμεζάνα

420

Γραβιέρα

410

Κεφαλοτύρι

404

Κασέρι

379

Γκούντα

362

Ροκφόρ

360

Edam

294

Φέτα

273

Τυράκια τρίγωνα

263

Μοτσαρέλα

254

Μυζήθρα / Ανθότυρο

190

Cottage flair

92

Τα πλουσιότερα τυριά σε ασβέστιο…

Είδος Τυριού

Ασβέστιο mg /100γρ

Παρμεζάνα

1142

Γραβιέρα

1099

Γκούντα

820

Κεφαλοτύρι

810

Κασέρι

750

Ροκφόρ

735

Edam

731

Μοτσαρέλα

560

Φέτα

471

Τυράκια τρίγωνα

240

Μυζήθρα / Ανθότυρο

202

Μανούρι

109

Cottage flair

68

 

Οι καλύτερες επιλογές τυριών… Crash Test Ασβέστιο / θερμίδες

Είδος Τυριού

Crash Test

Ασβέστιο / θερμίδες

Παρμεζάνα

2,71

Γραβιέρα

2,68

Edam

2,48

Γκούντα

2,26

Μοτσαρέλα

2,20

Ροκφόρ

2,04

Κεφαλοτύρι

2,00

Κασέρι

1,97

Φέτα

1,72

Μυζήθρα / Ανθότυρο

1,06

Τυράκια τρίγωνα

0,91

Cottage flair

0,73

Μανούρι

0,23

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία