• Κυριακή, 08 Δεκέμβριος 2019 | 04:36
Τρώτε φρέσκα φρούτα για να αποφύγετε τα καρδιακά νοσήματα Τρώτε φρέσκα φρούτα για να αποφύγετε τα καρδιακά νοσήματα

Ο καθένας θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα στην καθημερινή διατροφή του για να οδηγηθεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων βοηθά στην αποφυγή των καρδιακών ασθενειών. Οι άνθρωποι που τρώνε φρέσκα φρούτα τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι οι άνθρωποι που σπάνια τρώνε φρέσκα φρούτα.

Τα φρούτα είναι καλά για την υγεία, επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλίου, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και διάφορες άλλες δυνητικά δραστικές ενώσεις. Περιέχουν, επίσης, λίγο νάτριο και λίπος και σχετικά λίγες θερμίδες.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης, η κατανάλωση μιας μερίδας 100g φρούτων καθημερινά μειώνει περίπου στο ένα τρίτο τους θανάτους που σχετίζονται με τις καρδιακές ασθένειες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine, είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης επτά ετών, που συμμετείχαν μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Κίνα, όπου η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι σε χώρες όπως η Βρετανία ή οι ΗΠΑ.

«Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και καρδιαγγειακού κίνδυνου φαίνεται να είναι ισχυρότερη στην Κίνα, όπου πολλοί εξακολουθούν να τρώνε λίγα φρούτα, σε σχέση  με τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι πιο συχνή," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Huaidong Du από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία .

Η κατανάλωση φρούτων, κυρίως μήλων ή πορτοκαλιών συσχετίστηκε επίσης με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση της γλυκόζης του αίματος και το κάπνισμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η ευρεία κατανάλωση φρέσκων φρούτων στην Κίνα θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου μισό εκατομμύριο καρδιαγγειακών θανάτων ετησίως, μεταξύ των οποίων 200.000 πριν την ηλικία των 70, και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό των μη θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών," δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Zhengming Chen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια μεγάλη, εθνική μελέτη που συμμετείχαν 500.000 ενήλικες από 10 αστικές και αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Κίνα, και παρακολούθησε την υγεία μέσα από τα αρχεία θανάτου και ηλεκτρονικά αρχεία ασθενειών του νοσοκομείου της.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή αντι-υπερτασικές αγωγές όταν συμμετείχαν για πρώτη φορά στη μελέτη.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%