• Παρασκευή, 29 Μάιος 2020 | 21:54
Η Υγιεινή Ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου Η Υγιεινή Ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η «καλή» ζωή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου  έως και 45 % και τον κίνδυνο θνησιμότητας  από καρκίνο μέχρι και 61 % .

Οι  ερευνητές αναφέρουν ότι σε εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης της εμφάνισης του καρκίνου με τη διατροφή και την δραστηριότητα είχαν μέχρι και 61 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου, επισημαίνουν ο Kohler και οι συνεργάτες του.

Ο σωστός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από 19 % έως 60 %, του καρκίνου του ενδομητρίου από 23 % έως 60 %, και του  καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες από 27 % έως 52 %, ανέφεραν.Οι εν λόγω τύποι καρκίνων έχει αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι  σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου αναμένονται  να εμφανιστούν  στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, και περίπου 596.000 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε βασικές πληροφορίες.

Για να επιβεβαιώσουν  εάν ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να  οδηγήσει σε μείωση των  περιπτώσεων που πάσχουν από καρκίνο  και των θανάτων που ευθύνονται στον καρκίνο , οι ερευνητές αξιολόγησαν 12 μελέτες που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα των κατευθυντήριων γραμμών πρόληψης που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Παγκόσμιο Ταμείο καρκίνου Ερευνών / Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τακτική άσκηση, επιλέγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως πάνω από επεξεργασμένα δημητριακά, περιορίζοντας την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων και του κόκκινου κρέατος , αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και συστήνοντας την κατανάλωση   πέντε ή περισσότερων μερίδων την ημέρα με  μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην νέα αναθεώρηση περιέχουν  αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να νοσήσει  από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 11 %. Η  σωστή διατροφή θα μείωνε τον κίνδυνο κατά 11 %, ενώ η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την  άσκηση θα μείωνε  τον κίνδυνο κατά 22 %.

Αν και αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην μείωση  του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, φαίνεται πως ορισμένοι καρκίνοι δεν ανταποκρίνονται. Διαπιστώθηκε  ότι δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και  του προστάτη.

Επίσης οι  αλλαγές του τρόπου  ζωής, φαίνεται να  μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και να βελτιώνουν  τη γενική υγεία ενός ατόμου.

Αν ακολουθήσετε πολλές από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως μπορείτε, πρόκειται να βελτιώσετε τη ζωή και την υγεία σας.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%