• Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 | 09:09
Η υψηλή πρόσληψη αλατιού στα παιδιά τα βάζει σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιοπάθειών στη μετέπειτα ζωή Η υψηλή πρόσληψη αλατιού στα παιδιά τα βάζει σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιοπάθειών στη μετέπειτα ζωή

Νέα έρευνα μας προειδοποιεί για την υψηλή πρόσληψη αλατιού στα παιδιά !

Σχεδόν το 90% των παιδιών στις ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού για την ηλικία τους. Οι ερευνητές από τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανακαλύπτουν…

Νάτριο: H πίτσα, τα αλλαντικά, τα επεξεργασμένα σνακ και σούπες είναι μεταξύ των σημαντικότερων ενόχων, σύμφωνα με την έκθεση.

"Γνωρίζουμε ήδη ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικάνοι, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή και το φύλο καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από ό, τι συνιστάται για μια υγιεινή διατροφή και η υπερβολική πρόσληψη προκαλεί μεγάλη ανησυχία ειδικά για τα μικρά παιδιά», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Zerleen Quader.  Ο Quader είναι ένας αναλυτής δεδομένων στο τμήμα του CDC για καρδιακή νόσο και την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

 Οι ερευνητές μεταξύ του 2011-2012 ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 2.100 παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών, σε εθνικό επίπεδο. Η μέση πρόσληψη αλατιού των παιδιών ήταν 3.256 mg την ημέρα, μη συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου επιτραπέζιου αλατιού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια πρόσληψη αλατιού για τα παιδιά κυμαίνεται από 1.900 mg έως 2.300 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο τα επίπεδα πρόσληψης αλατιού ήταν ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των εφήβων ηλικίας 14 έως 18 (3,565 mg ημερησίως).

Τα κορίτσια είχαν πολύ χαμηλότερα ημερήσια πρόσληψη από τα αγόρια - 2.919 mg την ημέρα σε σχέση με 3.584 mg την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση. 

Πότε και από πού λαμβάνουν όλο αυτό το αλάτι τα παιδιά;

  • Το Δείπνο αντιπροσωπεύει το 39 % της πρόσληψης αλατιού των παιδιών.
  • Το Μεσημεριανό γεύμα το 31%, διαπίστωσε η μελέτη.
  • Το Πρωινό και τα σνακ παρέχονται περίπου 15% της πρόσληψης αλατιού, ξεχωριστά.

 Δέκα είδη τροφίμων που περιέχουν σχεδόν το ήμισυ της πρόσληψης αλατιού στα παιδιά: Πίτσα, Μεξικάνικο - διάφορα πιάτα, έτοιμα σάντουιτς, ψωμιά για μπέργκερ, αλλαντικά, σούπες, γάλα, επεξεργασμένα πουλερικά και τα αλμυρά σνακ είπαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 3 Νοέμβρη 2016 στην Εφημερίδα της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Με την εξαίρεση του απλού γάλακτος, το οποίο περιέχει φυσικά, νάτριο, οι 10 άλλες κατηγορίες τροφίμων συμβάλλουν στην πρόσληψη νατρίου στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Είναι γνωστό ότι το αλάτι μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι ένα στα εννέα παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών έχει ήδη πάνω από την κανονική πίεση αίματος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και ως ενήλικες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση - που ονομάζεται επίσης υπέρταση - αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

"Η μείωση του νατρίου θεωρείται μια βασική στρατηγική για τη δημόσια υγεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο,  η μελέτη αυτή είναι η τελευταία σε συνεχιζόμενες προσπάθειες του CDC για την παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου των ΗΠΑ», δήλωσε ο Quader.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά τελικά το αλάτι πρέπει να μειωθεί και κατά την παραγωγή τροφίμων.

Για τις οικογένειες, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού είναι να ελέγξετε τον πίνακα ‘’Διατροφικές Πληροφορίες’’ στα πακέτα και να αναζητήσετε τρόφιμα χωρίς προσθήκη αλατιού ή χαμηλά σε νάτριο. Τροφές με λιγότερο από 140 mg ανά μερίδα θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Να παρέχετε στα παιδιά σας μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Καθώς και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όλγα Κριτσίνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%