• Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2019 | 15:54
Μπορούν τα βακτήρια του εντέρου να προβλέψουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα? Μπορούν τα βακτήρια του εντέρου να προβλέψουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα?

Τα βακτήρια στο έντερου δεν διασπούν μόνο το φαγητό..

Σύμφωνα με την Veena Taneja, ιατρό εξατομικευμένης ιατρικής στη Mayo Clinc Center, τα βακτήρια του έντερου είναι σε θέση να προβλέψουν την ευαισθησία στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η Taneja δημοσίευσε πρόσφατα δύο μελέτες στις οποίες συνδέει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια διαταραχή που προκαλεί επώδυνο πρήξιμο στις αρθρώσεις. Οι επιστήμονες έχουν περιορισμένη κατανόηση των διαδικασιών που προκαλούν τη νόσο. Η Taneja και η ομάδα της προσδιορίζουν τα εντερικά βακτήρια ως πιθανή αιτία. Μελέτες τους δείχνουν ότι κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς να προβλέψουν και να αποτρέψουν την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Genome Medicine συνοψίζει μια μελέτη που έγινε σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, στους συγγενείς τους και σε μια υγιή ομάδα. Στόχος της μελέτης ήταν να βρεθεί ένας βιοδείκτης που προβλέπει την ευαισθησία στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πληθώρα σειρών από σπάνια βακτηρία προκαλεί μια μικροβιακή ανισορροπία που βρίσκεται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

“Χρησιμοποιώντας τη γονιδιωματική τεχνολογία αλληλουχίας, ήμασταν σε θέση να αντιληφθούμε κάποια μικρόβια του εντέρου που ήταν φυσιολογικά λίγα και σπάνια να βρεθούν σε υγιή άτομα, αλλά βρέθηκαν  σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα," είπε ο Taneja.

Μετά από έρευνα σε ποντίκια και έπειτα και σε ανθρώπους, η εντερική μικροχλωρίδα και τα μεταβολικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να οικοδομήσουμε ένα έξυπνο προφίλ για το ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και τη πορεία της νόσου.

Το δεύτερο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο ‘’Arthritis and Rheumatologist ’’, διερευνούσε μια άλλη πτυχή των βακτηρίων του εντέρου. Η Taneja έκανε θεραπεία σε μια ομάδα ποντικών με αρθρίτιδα με το βακτήριο Prevotella histicola και τα σύγκρινε με μια ομάδα ποντικιών που δεν έλαβαν καμία θεραπεία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι στα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με το βακτήριο είχε μειωθεί η συχνότητα των συμπτωμάτων και η σοβαρότητα τους καθώς και είχαν λιγότερες φλεγμονές που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η θεραπεία αυτή είχε ως συνέπεια λιγότερες παρενέργειες συμπεριλαμβανόμενων  λιγότερη αύξηση του σωματικού βάρους και ατροφία των λαχνών  του εντέρου (κατάσταση που εμποδίζει το έντερο από την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών-που μπορεί να συνδεθεί με άλλες, πιο παραδοσιακές θεραπείες).

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα ανθρώπινες δοκιμές, το γεγονός όμως ότι τα ποντίκια μιμούνται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων καθώς και την αρθρίτιδα, μας υπόσχεται ότι είναι πιθανό  να υπάρξουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Δεδομένου ότι το βακτήριο αυτό είναι ένα μέρος του υγιούς ανθρώπινου εντέρου, η θεραπεία μάλλον δεν θα έχει παρενέργειες, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης και γαστρεντερολόγος στη  Mayo Clinic, Joseph Murray.

Νάσια Μπούνταλη
Φοιτ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%