• Σάββατο, 30 Μάιος 2020 | 11:50
Βελούδινη πατατόσουπα με πάπρικα Βελούδινη πατατόσουπα με πάπρικα

Βελούδινη πατατόσουπα με πάπρικα, της Ντίνας Νικολάου: Διατροφικά τέλειο αποτέλεσμα και φανταστική γεύση, για το γεύμα ή το δείπνο.

  • Προετοιμασία: 30΄
  • Μαγείρεμα: 45΄

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες)

  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 3 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 4 - 5 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 4 μεγάλες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 800 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά Arla
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα και το σέλινο, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, αλλά να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει.
  3. Βγάζω τα σοταρισμένα υλικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.
  4. Ρίχνω στην κατσαρόλα το μπέικον, δυναμώνω καλά τη φωτιά και το τηγανίζω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Προσθέτω τις πατάτες και την πάπρικα και τις σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν.
  6. Ρίχνω το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  7. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζω για 45 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
  8. Αποσύρω από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις.
  9. Τη μοιράζω σε πιάτα, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Ιδιαίτερη γεύση, γεμάτη από τις διατροφικές ιδιότητες της πάπρικας.

Η πάπρικα παρέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όραση εμποδίζοντας την καταστροφή τον ιστών των ματιών και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Η συνταγή αυτή παρέχει επίσης στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Η θρεπτικότητα της συνταγής συμπληρώνεται από το συνδυασμό θαυμάσιων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι τα φλαβονοειδή από το σκόρδο και το σελήνιο από το σέλινο, τα οποία δρουν προστατευτικά εναντίον διάφορων μορφών καρκίνου και  των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μία γευστική πρόταση που παρουσιάζει ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυτικές ίνες για την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Ταυτόχρονα, το αγελαδινό βούτυρο και η light κρέμα γάλακτος παρέχουν πλουσιοπάροχα ασβέστιο και βιταμίνη D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Διατροφικά τέλειο αποτέλεσμα και φανταστική γεύση, για το γεύμα ή το δείπνο! 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%