• Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020 | 12:23
Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα

Πρόσφατες αναλύσεις για τα διάφορα οριακά σημεία των επιπέδων 25(OH)D στο αίμα, έδειξαν μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση με όλες τις αιτίες θνησιμότητας.

Κάθε μείωση της 25(ΟΗ)D κάτω από τα 10 ng/ml συσχετίστηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η μετα-ανάλυση από τους Garland και συν, (2014) επιβεβαίωσε μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25(ΟΗ)D και του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε παθολογικό αίτιο (p<0,05). Στο Σχήμα 8 διακρίνεται καθαρά πως τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D [25(OH)D]: 0-9 ng/ml (0-22,5 nmol/L) εμφανίζουν 90% υψηλότερο κίνδυνο (αναλογία κινδύνου 1,9 95% CI=1,6-2,2 p<0,001) να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με εκείνους που παρουσιάζουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D [25(ΟΗ)D]: > 30 ng/ml (>75 nmol/L).

Σχήμα: Ηλικιακά προσαρμοσμένη Αναλογία Κινδύνου για τα συνολικά επίπεδα της 25-Υδροξυβιταμίνης D σε σχέση με όλες τις αιτίες θνησιμότητας (Garland et al. 2014).

Όπως διαπιστώνεται στο παραπάνω διάγραμμα (Σχήμα), αν τα επίπεδα του ορού 25(OH)D κυμαίνονται κάτω από ≤30 ng/ml (≤75 nmol/L) υπάρχει σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας από κάθε αιτία, σε σύγκριση με τα επίπεδα >30 ng/ml (p<0,01).

Και μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνεται αντιστρόφως αναλογικά: όσο μικρότερη είναι η τιμή της 25(OH)D τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Ο Garland και οι συνεργάτες του επισήμαναν στην εργασία τους ότι το όριο ανεπάρκειας της βιταμίνης D των 20 ng/ml (50 nmol/L) που προτείνει το Αμερικάνικο Ιατρικό Ινστιτούτο είναι πολύ χαμηλό.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα τους, το συγκεκριμένο επίπεδο δεν διασφαλίζει την εξάλειψη των επιπτώσεων στην υγεία που προκύπτουν από την απουσία της «βιταμίνης του ήλιου» και αφορούν όλες τις αιτίες θνησιμότητας και τον κίνδυνο μιας ποικιλίας ασθενειών (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα, κλπ.). Το βέλτιστο όριο για τα επίπεδα της βιταμίνης D [25(OH)D] δεν θα πρέπει επομένως να ορίζεται σε 20 ng/ml, αλλά σε 30 ng/ml (Garland et al. 2014).

Σχετικά με το ασφαλές πλαίσιο των επιπέδων της βιταμίνης D, η επίσης πρόσφατη μετα-ανάλυση των Schöttker και συν, (2014) επιβεβαιώνει την άποψη του Garland και των συνεργατών του (βλ. Σχήμα 8), δείχνοντας ότι η συγκέντρωση της 25(ΟΗ)D μεταξύ 36 και 70 ng/ml εξακολουθεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο γενικής θνησιμότητας.

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Dr. Δημήτρη Γρηγοράκης) που κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2017.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
- Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Βιβλιογραφία:

 • Garland, C.F., Kim, J.J., Mohr, S.B., Gorham, E.D., Grant, W.B., Giovannucci, E.L., Baggerly, L., Hofflich, H., Ramsdell, J.W. & Zeng, K. (2014). “Meta-analysis of all-cause mortality according to serum 25-hydroxyvitamin D”. Am J Public Health 104: 43-50.
 • Schottker, B., Jorde, R., Peasey, A., Thorand, B., Jansen, E.H., Groot, L.D., Streppel, M., Gardiner, J., Ordonez-Mena, J.M. & Perna, L. (2014). “Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States. Vitamin D and mortality: Meta-analysis of individual participant data from a large consortium of cohort studies from Europe and the United States”. BMJ 34: 3656

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Ακόμα:

 • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
 • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
 • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
 • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
 • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
 • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
 • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
 • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
 • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Τιμή 22€ 

Επίσης σας κάνουμε ΔΩΡΟ:

• Το εγχειρίδιο "Βελτιώνω τη διατροφή μου"

• Το εγχειρίδιο "Σακχαρώδης Διαβήτης: Η ενημέρωση οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση"

• Τον οδηγό διατροφής "Μυστικά διατροφής για παιδιά"

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

(Η προσφορά ισχύει για παραγγελίες εντός Ελλάδας)

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%