• Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 | 18:12
Βιταμίνη D σε άτομα με ΣΚΠ Βιταμίνη D σε άτομα με ΣΚΠ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αποκατάσταση των βλαβών της μυελίνης σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cell Biology και προσφέρει σημαντικές αποδείξεις για το πώς η βιταμίνη D θα μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στο μέλλον.

Οι ερευνητές από το Multiple Sclerosis Society Cambridge Centre for Myelin Repair παρατήρησαν ότι, με την προσθήκη βιταμίνης D σε εγκεφαλικά βλαστικά κύτταρα, ο ρυθμός παραγωγής των ολιγοδενδροκυττάρων αυξήθηκε κατά 80%, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της έκκρισης μυελίνης (όπως σημειώθηκε, η καταστροφή της μυελίνης αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα στη νόσο). Όταν μπλόκαραν τον υποδοχέα της βιταμίνης, η RXR γάμα πρωτεΐνη από μόνη της δεν ήταν ικανή να διεγείρει την παραγωγή των ολιγοδενδροκυττάρων.

Ο καθηγητής Robin Franklin, ο οποίος στην ουσία ήταν ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των ερευνών για τη βιταμίνη D εξετάζει τον ρόλο της στην αιτία της ασθένειας. Αυτή η εργασία παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης στην έκκριση της μυελίνης, όταν η νόσος έχει ξεκινήσει. Στο μέλλον θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα στοχεύει στον υποδοχέα της βιταμίνης D και θα συμβάλλει στην αναγέννηση μυελίνης».

Παρόλο που αυτή η εργαστηριακή έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, τα δεδομένα αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της βιταμίνης D και στην αναγέννηση συστατικών της απομυελωτικής νόσου.

Επομένως, προσδιορίζουν τους νέους στόχους των μελλοντικών φαρμάκων που θα δημιουργηθούν με στόχο την επαναμυέλωση και τα οποία μπορούν να έχουν ως σημείο αναφοράς τη βιταμίνη D.

Σε κάθε περίπτωση, διευκολύνει τους ερευνητές να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τη βιολογία του υποδοχέα, στον οποίο η προσθήκη της βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακίνδυνη και αποτελεσματικά στοχευμένη παρέμβαση σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επαναλαμβάνω ότι, όπως είναι φανερό από τις συνεχείς βιβλιογραφικές αναφορές, αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να πραγματοποιούν μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D [25(ΟΗ)D] στο αίμα.

Συμπερασματικά, η ΣΚΠ θεωρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, ιογενούς ή μη αιτιολογίας, αλλά η εμφάνισή της θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς.

Από κάθε άποψη, αποτελεί μια νόσο-«πρόκληση» για το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, για την περαιτέρω διερεύνηση τόσο της επιδημιολογίας όσο και της αιτιολογίας αλλά και της θεραπείας της.

Μία από τις παραμέτρους που σήμερα διερευνάται διεξοδικά είναι η επίδραση της διατροφής στην εξέλιξη της ασθένειας.

Η σωστή διατροφή, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί συμπληρωματικά και, όπως φαίνεται, μπορεί να καθυστερεί την πορεία και την εξέλιξη της νόσου. Συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος, και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Συμπερασματικά, δεν συστήνεται τίποτα περισσότερο στους ασθενείς από το να τρώνε σωστά, περιεκτικά και επιλεκτικά, όπως άλλωστε ακριβώς θα πρέπει να πράττουν και όλα τα υγιή άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά την υγεία τους από διάφορα χρόνια νοσήματα με αποδεδειγμένη σχέση με τη διατροφή, όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη σχέση της διατροφή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορείτε να βρείτε στο βιβλία Διατροφή και Σκλήρυνση κατά Πλάκας – M.S. και Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος PhD) που κυκλοφορούν, αντίστοιχα, από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις (Αθήνα 2003 / Ανατύπωση 2005 και 2008) και τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (Αθήνα 2016). 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%