Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Βότανα για ευεξία

Ο λόγος περί βοτάνων που η κατανάλωσή τους προσφέρει ευεξία…

Τσάι: Κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κατεχίνες. Πρόσφατες μελέτες επικεντρώνονται στην καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική του δράση, καθώς και στο ρυθμιστικό του ρόλο σε περιπτώσεις υπέρτασης. Ως προς τη συμβολή του στην απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Χαμομήλι (Matricaria recutita L.): Τα φλαβονοειδή του παρέχουν ήπια αντιοξειδωτική προστασία, ενώ μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν αντιφλεγμονώδη, υποχοληστερολαιμική και αντισπασμωδική δράση.

Μαϊντανός (Petroselinum sativum): Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό μυρωδικό, καθότι 2 κουταλιές της σούπας παρέχουν το 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 150% της ΣΗΠ της βιταμίνης Κ. Επιπλέον, παρουσιάζει ήπια διουρητική δράση.

Μέντα (Mentha piperita L.): Η σύστασή της περιλαμβάνει φαινόλες και φλαβονοειδή που δικαιολογούν την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική της δράση. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι χάρη στις χαλαρωτικές της ιδιότητες, συμβάλλει στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα του “συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου”.

Ιβίσκος (Hbiscus sabdariffa): Μελέτες υποδεικνύουν την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιυπερλιπιδαιμική του δράση. Ο ιβίσκος εμφανίζει σημαντική διουρητική δράση, που δικαιολογεί τις αντιυπερτασικές και αντιδιαβητικές του ιδιότητες.

Αλόη: Συστήνεται από την παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη ιατρική τόσο για δερματική όσο και για εδώδιμη χρήση. Ερευνητές έχουν απομονώσει 5 συστατικά της με υπογλυκαιμική δράση και υποστηρίζουν την αποτελεσματική χρήση στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος.

Κανέλα: Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι συμβάλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Καθόλου άσχημα αν συνυπολογίσουμε και τις ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητές της!

Σκόρδο: Επιστημονικά τεκμηριώνεται η συμβολή του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, με παράλληλη αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Συγχρόνως, χάρη στην ήπια αντιβιοτική του δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Βάσια Καρπαθίου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ