• Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2020 | 16:10
Τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζονται με πρόωρο τοκετό Τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζονται με πρόωρο τοκετό

Οι έγκυες με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου στο πλάσμα κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο EBioMedicine.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις ορισμένων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA) μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Σε μια εθνική μελέτη που συμπεριέλαβε 96.000 παιδιά στη Δανία, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από το Danish National Birth Cohort. Αναλύθηκαν δείγματα αίματος από 376 γυναίκες που γέννησαν πολύ πρόωρα (πριν από 34 εβδομάδες κύησης) και 348 γυναίκες που είχαν γεννήσει φυσιολογικά. Όλες οι γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν στο χαμηλότερο πεμπτημόριο των επιπέδων του EPA + DHA στον ορό, με επίπεδα EPA + DHA 1,6% ή λιγότερα των συνολικών λιπαρών οξέων στο πλάσμα, είχαν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με γυναίκες στα τρία υψηλότερα πεμπτημόρια, των οποίων τα επίπεδα EPA + DHA ήταν 1,8% ή υψηλότερα.

Οι γυναίκες στο δεύτερο χαμηλότερο πεμπτημόριο είχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες στα τρία υψηλότερα πεμπτημόρια.

Παράλληλα, προτείνετε ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών ή η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού για τις έγκυες με χαμηλά επίπεδα EPA + DHA.

Είναι σημαντικό να διεξαχθούν αντίστοιχες μελέτες και σε άλλους πληθυσμούς καθώς και να συμπεριληφθούν οι γενετικοί παράγοντες ως πιθανοί μηχανισμοί.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%