• Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2019 | 05:35
Το χαμηλό βάρος του εμβρύου μπορεί να αποβεί μοιραίο; Το χαμηλό βάρος του εμβρύου μπορεί να αποβεί μοιραίο;

Νέα επιδημιολογικά δεδομένα διαπιστώνουν ότι το χαμηλό βάρος του εμβρύου αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου όχι μόνο κατά τη γέννηση, αλλά και στην μετέπειτα ζωή του.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine δείχνει ότι το χαμηλό βάρος γέννησης (κάτω των 2, 5 κιλών), αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας εξαιτίας μολύνσεων , ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος (όπως πνευμονία), συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς και άλλων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας και καθηγητή της Ιατρικής σχολής του Κάρντιφ στην Ουαλία, Δρ. Sailesh Kotecha, η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ό, τι έχει ήδη γίνει γνωστό εδώ και πολλά χρόνια: ότι τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά το πρώτο έτος της ζωής. O καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει συνεχιζόμενος κίνδυνος θανάτου κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία.  

Ικανοποιητικός αριθμός καλά σχεδιασμένων μελετών επιβεβαιώνουν επίσης ότι μωρά που γεννιούνται με μη φυσιολογικό βάρος χαμηλό βάρος μπορούν να βρίσκονται σε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο, χρόνια νεφρική νόσο, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Τονίζεται όμως ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα αμφιλεγόμενα καθώς άλλες μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει παρόμοιες συσχετίσεις.

Εν κατακλείδι, δεδομένου ότι η διατροφή του εμβρύου επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφής της εγκυμονούσας, η δεύτερη πρέπει να ακολουθεί μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, οι άκρως στερητικές δίαιτες και ο αποκλεισμός τροφικών ομάδων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα τόσο στο έμβρυο όσο και στην εγκυμονούσα και συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται.

Αστέριος Ματσούκας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas @ gmail.com  

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%