• Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2020 | 00:10
Προσπαθώ να χάσω 2 κιλά αλλά εξαιτίας των μυών δεν χάνω Προσπαθώ να χάσω 2 κιλά αλλά εξαιτίας των μυών δεν χάνω

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Ερώτηση: Γεια σας. Είμαι περίπου 15 χρονών, ζυγίζω 57 κιλά και έχω ύψος 1,60. Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα και κάνω πρωταθλητισμό. Προσπαθώ να χάσω 2 κιλά αλλά εξαιτίας των μυών δεν χάνω. Τι θα μπορούσα να κάνω και ποιο είναι το ιδανικό βάρος;

Αγαπητή Μ.,

Συμφωνά με το δείκτη μάζας σώματος, το βάρος σου θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό!

Kαλό είναι να αποφεύγεις ακραία διατροφικά σχήματα, μιας και βρίσκεσαι στην εφηβεία, όπου χρειάζεσαι μία επάρκεια θρεπτικών συστατικών για την ομαλή σωματική σου ανάπτυξη.

Σύμφωνα με όσα μας περιγράφεις είναι πολύ πιθανό να έχεις κατακράτηση υγρών λόγω αυξημένης δραστηριότητας, που οδηγεί σε μυϊκή ενδυνάμωση και γι’αυτό το λόγο έχει κολλήσει η ζυγαριά. Οι μύες αποτελούνται από 75% νερό επομένως λόγω της άσκησης και της αυξημένης εφίδρωσης οι ανάγκες σου σε υγρά είναι περισσότερες. Αν η πρόσληψη υγρών δεν είναι επαρκής ο οργανισμός κάνει κατακρατήσεις.

Ακολούθήσε αυτές τις συμβουλές ώστε να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου:

  • Πίνε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη νερού είναι να αγοράσεις ένα καλό μπουκαλάκι που θα το έχεις πάντα μαζί σου.
  • Πίνε χυμό φρούτων, διότι έχουνε μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Στην ενυδάτωση σου συμβάλλουν και τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως αγγούρι, ντομάτα, καρπούζι, πεπόνι κ.α

Πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η μυϊκή μάζα που ανεβάζεις λόγω της έντονης γυμναστικής. Μην δίνεις σημασία μόνο σε αυτό που γραφεί η ζυγαριά αλλά στην γενικότερη εικόνα σου όπως στην αλλαγή του νούμερου στα ρούχα σου.

Επιπλέον, δώσε έμφαση στην επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου ω-3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης που πρέπει να καλύπτεις πλήρως την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής σου.

 Τέλος, για να συστηματοποιήσεις τη διατροφή σου καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει τη διατροφή σου στις ιδιαίτερες ανάγκες της εφηβείας

Μαριαλένα Γαλανού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margi.59@hotmail.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%