• Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 | 08:49
H χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου H χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

H χοληστερόλη των αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

 
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ακόμη και στα άτομα που φέρουν το γονίδιο ΑPOE4, η οποία αυξάνει την ευαισθησία στη διαιτητική χοληστερόλη.

Η μελέτη παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 1.032 ανδρών ηλικίας 42 – 60 ετών στην Φινλανδία. Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαγνωσθεί με καμία καρδιακή νόσο και περίπου το ένα τρίτο αυτών έφερε το γονίδιο APOE4. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Φινλανδία έχει υψηλό μέσο αριθμό φορέων APOE4. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 398mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως με κανέναν από αυτούς να αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από ένα αυγό την ημέρα κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι ένα μέτριο αυγό έχει περίπου 200 mg χοληστερόλης. Μετά από 21 χρόνια παρακολούθησης, 230 άντρες είχαν βιώσει καρδιακή προσβολή αλλά οι συγγραφείς της μελέτης επισήμαναν ότι οι συνήθειες των αυγών και η συνολική κατανάλωση χοληστερόλης δεν είχαν καμία σχέση με τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ή τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριακών τοιχωμάτων.  

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης, επίκουρο καθηγητή διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διατροφής Jyrki Virtanen, είναι πλέον γνωστό ότι η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης έχει μέτρια επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και στις περισσότερες μελέτες η χοληστερόλη των αυγών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Ο καθηγητής στη συνέχεια δήλωσε πως η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος στα άτομα που φέρουν το γονίδιο APOE4. Έτσι, θεωρήθηκε ότι η πρόσληψη χοληστερόλης μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου μεταξύ αυτών των ατόμων. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη δε διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο ακόμη και μεταξύ των φορέων του γονιδίου APOE4.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της παρούσας μελέτης συνέλεξαν διατροφικές πληροφορίες μόνο κατά την έναρξη της μελέτης και δεν είχαν τρόπο να γνωρίζουν αν η διατροφή του κάθε συμμετέχοντα άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.    

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas@gmail.com 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%