• Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2019 | 03:13
Μια χούφτα από ξηρούς καρπούς κάνει καλό στην υγεία Μια χούφτα από ξηρούς καρπούς κάνει καλό στην υγεία

Μία χούφτα από ξηρούς καρπούς την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Σε μια ανασκόπηση η οποία συνδύασε δεδομένα από 20 προοπτικές μελέτες βρέθηκε ότι μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν μικρές ποσότητες ξηρών καρπών, αυτοί που κατανάλωναν τους περισσότερους μείωσαν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 29%, για καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 21% και για καρκίνο κατά 15%. Επίσης, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 52% για αναπνευστικά νοσήματα, κατά 39% για διαβήτη και κατά 75% για μολυσματικές ασθένειες.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φάνηκε όταν τα άτομα κατανάλωναν κατά μέσο όρο μία χούφτα ξηρών καρπών, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 24 αμύγδαλα ή 6-8 καρύδια. Παρατηρήθηκε ότι η περαιτέρω κατανάλωση ξηρών καρπών δεν είχε μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα μείωσης κινδύνου για νοσήματα.

«Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα» λέει ο Dagfinn Aune, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου.

«Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα»

Εάν κάποιος δεν είναι αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς, η κατανάλωση τους έχει πολλά οφέλη στην υγεία και πολύ μικρό κίνδυνο.

«Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και έτσι, μια μικρή και εφικτή αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες μπορεί να προσφέρει τόσα οφέλη» αναφέρει ο Dagfinn Aune.

Ηλιάνα Τσικρικού
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: il.tsikrikou @ gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%