• Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 | 09:56
O χυμός cranberry μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς O χυμός cranberry μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Πίνοντας δύο ποτήρια χυμό μούρων την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Σε έρευνα που διεξήχθη σε 56 άτομα δόθηκε είτε χυμός cranberry με χαμηλές θερμίδες ή χυμός με παρόμοια γεύση που περιείχε εικονικό φάρμακο, δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες και διαπιστώθηκε ότι ο χυμός μείωσε διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (CVD), διαβήτη, και εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή οι 30 ήταν γυναίκες και οι 26 άνδρες, δόθηκαν 8-ουγκιά μερίδες στο πρωινό και στο δείπνο σε μια διπλή-τυφλή μελέτη στην οποία έτρωγαν μόνο τα τρόφιμα που παρέχονται ως μέρος της μελέτης.

Ο χυμός cranberry περιείχε σουκραλόζη και είχε την ίδια περιεκτικότητα σε χυμό (27%) και τις ίδιε ς θρεπτικές ουσίες, όπως οι περισσότεροι με ζάχαρη χυμοί μούρων που είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα. Το εικονικό φάρμακο είχε αντίστοιχη γεύση και θερμίδες των τεχνητών χρωματισμένων ποτών.

Μετά από οκτώ εβδομάδες οι εθελοντές που κατανάλωσαν τον χυμό φάνηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατά πέντε μονάδες σε 22 δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο . Οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τους ερευνητές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα cranberries είναι πλούσια στα είδη των πολυφαινολών που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, και εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα cranberries παρέχουν τέτοιες παροχές υγείας σε ελεγχόμενη δίαιτα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ocean Spray Cranberries, η οποία προέβλεπε το χυμό, αλλά δεν  συμμετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης ή την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό AgResearch.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%