Logodiatrofis.gr
ΔιάφοραΥγεία

5 Απλές συνήθειες ύπνου που αξίζει να υιοθετήσεις

Είτε δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, είτε δεν είσαι όσο παραγωγικός ήσουν, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν..

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πόσο να κοιμάσαι μέσα στη μέρα.
-Γιατί πρέπει να ξυπνάς νωρίς το πρωί.

Είναι φυσιολογικό να έχει διαταραχθεί η ρουτίνα μας μετά την καραντίνα. Η τηλεργασία και η διαρκής ανησυχία για τον ιό ίσως οδήγησαν σε αλλαγές στη διάθεση ή έλλειψη κινήτρου.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει κατ’ επέκταση και σε αλλαγή στις συνήθειές μας, ακόμα και στο πρόγραμμα του ύπνου. 

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου παίζουν μεγάλο ρόλο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας.

Ο ύπνος, επίσης, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά. 

Ίσως αναρωτιέσαι ποια είναι η κατάλληλη ώρα να ξυπνάς κάθε μέρα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει σωστή απάντηση ή ιδανική ώρα να ξυπνάς. Ωστόσο,

7-9 ώρες ύπνου, η δημιουργία μιας ρουτίνας και το πρωινό ξύπνημα μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα, ειδικά όταν υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον.

Είτε δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, είτε δεν είσαι όσο παραγωγικός ήσουν, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν. 

Ξύπνα κάθε μέρα την ίδια ώρα

Παρόλο που δεν υπάρχει μαγική ώρα να ξυπνήσεις, είναι σημαντικό να α) ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα και β) να ξυπνάς νωρίς. Το να κοιμάσαι όλη τη μέρα δεν σου επιτρέπει να είσαι αποδοτικός και βγάζει εκτός τροχιάς τον κύκλο ύπνου του σώματος. Βάλε ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα και θα δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα. 

Μην κοιμάσαι μέσα στη μέρα

Ο ύπνος μέσα στη μέρα ίσως επηρεάσει τον κιρκάρδιο ρυθμό σου, δημιουργώντας προβλήματα, όταν πρέπει να κοιμηθείς. Απόφυγε τους σύντομους ύπνους, εκτός αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αν δεν κοιμήθηκες αρκετά το βράδυ, τότε ένας ύπνος είναι ίσως απαραίτητος. Προσπάθησε να μην κοιμάσαι για πολύ, αλλά περιόρισε τη διάρκεια σε 20 με 30 λεπτά. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ομάλη πνευματική σου λειτουργία και να περιορίσει το αίσθημα κόπωσης. 

Γυμνάσου

Όχι μόνο είναι επιτακτική για να διατηρήσεις τη σωματική σου υγεία, αλλά η άσκηση σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα. Η εξάντληση του σώματος μέσω της προπόνησης συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και απαιτεί περισσότερο ύπνο για να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση. 

Δημιούργησε μια πρωινή και μια βραδινή ρουτίνα

Πολλά επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας μιας καθημερινής ρουτίνας, η οποία θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός και λιγότερο αγχωμένος. 

Χαλάρωσε μια ώρα πριν τον ύπνο 

Η χαλάρωση και η ξεκούραση μια ώρα πριν τον ύπνο είναι πολύ σημαντική. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις διαλογισμό ή να πιεις ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο με τις οθόνες και να περάσεις την ώρα σου με τον οικογένεια ή το κατοικίδιό σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε βοηθά να ηρεμήσεις, δοκίμασε να το κάνεις πριν πας για ύπνο και ίσως αποκοιμηθείς γρηγορότερα και ευκολότερα. 

Σε περιόδους μεγάλου στρες, είναι πολύ εύκολο να έχεις κακή διάθεση ή να μην κοιμάσαι καλά. Ωστόσο, ο ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική μας ευεξία και δεν πρέπει να τον παραμελούμε.

Συντάκτης: Thrive Global Greece

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ