• Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2020 | 18:15
Η λήψη πολυβιταμινών, ασπίδα προστασίας έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου σε άνδρες Η λήψη πολυβιταμινών, ασπίδα προστασίας έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου σε άνδρες

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες σύμφωνα με αποτελέσματα μεγάλης έρευνας.

Μετά από 11 χρόνια έρευνας φάνηκε ότι η χορήγηση πολυβιταμινών οδήγησε σε μέτρια  αλλά στατιστικά σημαντική μείωση - της τάξης του 8 % - της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Στη συγκεκριμένη μελέτη παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εμφάνισης - της τάξης του 12 % -όλων των καρκίνων, γεγονός τεράστιας σημασίας, όπως δήλωσε και ο John Michael Gaziano, MD, MPH, συγγραφέας της έρευνας, μιλώντας στο ετήσιο Αμερικανικό Συνέδριο για την πρόληψη του καρκίνου.  

Ο Δρ Gaziano, ερευνητής στο Brigham και στην κλινική για γυναίκες στο κέντρο για υπερήλικους στη Βοστόνη, δήλωσε: «Η θνησιμότητα λόγω καρκίνου παρουσίασε μείωση της τάξης του 12 %, κάτι που αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο εύρημα».  Πρόσθεσε ότι η χορήγηση πολυβιταμινών εκτός από την κάλυψη διατροφικών ελλείψεων φαίνεται ότι αποτελεί και ασπίδα προστασίας έναντι καρκίνου σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Σημειωτέον ότι η παραπάνω έρευνα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και τηρούσε όλα τα πρωτόκολλα. Περαιτέρω έρευνα κρίνεται σαφώς απαραίτητη. (11ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη καρκίνου, Οκτώβριος 2012)

Σολωμού Ελένη,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι - Κεφαλονιά
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%