• Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2020 | 19:53
6 συμπτώματα καρκίνου που ίσως δεν γνωρίζετε 6 συμπτώματα καρκίνου που ίσως δεν γνωρίζετε

Ο καρκίνος, όσο κι αν συνεχίζει να μας τρομάζει, στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Και το βασικότερο όπλο που διαθέτουμε είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Τα παρακάτω συμπτώματα αφορούν καρκίνο κυρίως στους άντρες και δεν θα πρέπει να σας τρομοκρατήσουν και ορισμένα μπορεί να σχετίζονται με πολύ πιο αθώες καταστάσεις – αν όμως παρατηρήσετε ότι παρουσιάζετε κάποιο, δεν είναι κακό να το συζητήσετε με το γιατρό σας. 

1. Πρόβλημα στην ούρηση

Πολλοί άντρες, κυρίως μεγαλώνοντας, έχουν προβλήματα στην ούρηση όπως συχνοουρία ειδικά τη νύχτα, απώλεια ούρων, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης ή αδύναμη ροή. Συνήθως για αυτά τα προβλήματα φταίει ο προστάτης και είναι συνηθισμένα μετά τα 50. Η επίσκεψη στο γιατρό και μια αιματολογική εξέταση (εξέταση PSA) θα δείξει αν πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

2. Αλλαγές στους όρχεις

Σε οποιαδήποτε ηλικία, κάθε αλλαγή στην υφή, την αίσθηση ή την εμφάνιση των όρχεων θα πρέπει να εκτιμηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό σας. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη ο οποίος έχει γενικά αργή εξέλιξη, οκαρκίνος των όρχεων είναι επιθετικός και δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας. 

3. Δυσκολία στην κατάποση 

Μια επίμονη δυσκολία στην κατάποση, αν μάλιστα συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή εμετούς, πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. 

4. Καούρες

Όσο συνηθισμένες κι αν είναι, οι καούρες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αν σιτίζονται με τις δύο παραπάνω μορφές καρκίνου. Αν οι καούρες δεν υποχωρούν με αλλαγές στη διατροφή σας και τα επίπεδα του άγχους και αν συνοδεύονται από δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους ή εμετούς, ζητήστε χωρίς καθυστέρηση τη συμβουλή του γιατρού σας. 

5. Αλλαγές στους μαστούς

Δεν έχει δοθεί έμφαση στην αυτοεξέταση των μαστών στους άντρες, θα έπρεπε όμως. Το 1% όλων των καρκίνων του μαστού αφορά άντρες και η εξέλιξη συνήθως είναι δύσκολη αφού πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που δεν έχουν μάθει οι άντρες να προσέχουν. Επειδή όμως συμβαίνει, ελέγχετε τακτικά τους μαστούς σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή γρομπαλάκι και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν εντοπίσετε κάτι που σας ανησυχεί. 

6. Κόπωση

Πολλές μορφές καρκίνου προκαλούν μια έντονη αίσθηση κόπωσης που δεν βελτιώνεται όσο κι αν ξεκουράζεστε. Παρότι ο σημερινός τρόπος ζωής και το άγχος της καθημερινότητας το κάνουν εύκολο να νιώθουμε όλοι κουρασμένοι, αν νιώθετε πως η κούρασή σας είναι "διαφορετική", πως ξυπνάτε κουρασμένος, και επηρεάζει την καθημερινότητά σας μην την αγνοείτε. Συζητήστε το με το γιατρό σας και ερευνήστε το αίτιό της – και τρόπους να την αντιμετωπίσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

πηγή

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%