• Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2020 | 12:36
H Υγεία μας μέσα από τους αριθμούς H Υγεία μας μέσα από τους αριθμούς

Υπάρχουν αριθμοί που  εκφράζουν την  κατάσταση της υγείας μας.

 

Οι αριθμοί με τους οποίους "εκφράζεται" το σώμα μας έχουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή διαγνωστική πρακτική και μας επιτρέπουν να προγνώσουμε την προδιάθεση που μπορεί να εμφανίζει ο οργανισμός μας για την εκδήλωση μελλοντικών προβλημάτων υγείας και παθολογικών καταστάσεων.

Είναι γεγονός πως σε κάθε άνθρωπο γενετικά είναι προκαθορισμένη, και πιθανόν αναπόφευκτη η ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων που μέσα από κληρονομική διαδικασία το γονίδιο του έχει "προσδιορίσει". Το θέμα είναι αν με κάποιο τρόπο μπορούμε να διαγνώσουμε και παράλληλα να καθυστερήσουμε για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων. Το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι "αριθμοί σώματος" που μας επιτρέπουν να προσδιορίζουμε σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση υγείας μας, αλλά και να γνωρίζουμε "εκ των πρότερων" την προδιάθεση και το πόσο επιρρεπείς είμαστε σε δεδομένα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι εφόσον οι αριθμοί, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους μπορούμε να υπολογίσουμε, βρίσκονται σε όχι και τόσο επιθυμητά επίπεδα στη σύγκριση τους με τα ιδεώδη, τότε από τη μία η ποιότητα ζωής μας δεν είναι καλή και από την άλλη το προσδόκιμο διαβίωσης μας είναι περιορισμένο. Όπως έθεσε και ο Αρχαίος Έλληνας δραματουργός Ευριπίδης: "το καλύτερο και το ασφαλέστερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κρατάτε ισορροπία στη ζωή σας".

Νικόλαος Θυμιανίδης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis @ gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%