Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Διατροφή και Σπαστική κολίτιδα

Πως η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αντιμετώπιση της Σπαστικής κολίτιδας.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης μας αναλύει τα πάντα για τη διατροφή στη σπαστική κολίτιδα.

Σπαστική κολίτιδα: Σημεία και συμπτώματα

  • Σπαστική κολίτιδα:Συσπάσεις & Εντερικοί σπασμοί
  • Συμπτώματα:
    • Ενοχλήσεις (φούσκωμα) & πόνος στην κοιλιά
    • Δυσκοιλιότητα / Διάρροια & εναλλάξ
  • 20% ενηλίκων – 70% γυναίκες.
  • Ηλικίες: 20-40 ετών
  • Διατροφοεξαρτώμενη αιτιολογία
  • Προάγγελος χρόνιας φλεγμονής & Απορρύθμισης Ανοσοποιητικού

Επιδεινώνουν την κολίτιδα:

  1. Στρες / Άγχος
  2. Μεγάλα ή ακατάστατα γεύματα
  3. Λανθασμένη διατροφή
  4. Γεύματα πλούσια σε λιπαρά
  5. Φυτικές ίνες (φρούτα με το φλούδι, ωμά λαχανικά π.χ. λάχανο)
  6. Γάλα ή υγρά με κενό στομάχι

Διατροφή κατά της κολίτιδας

  • Μικρά – συχνά γεύματα
  • Μικτά γεύματα
  • Προβιοτικά: Γιαούρτι, Κεφίρ
  • Βραστά λαχανικά, κομπόστες φρούτων
  • Φρούτα,πάντα μετά το γεύμα: Μπανάνα, Μήλο, Αχλάδι
  • Δημητριακά πρωινού με βρώμη και σιτάρι ολικής αλέσεως (γιατί συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες)
  • Τα λαχανικά (σαλάτα) να τρώγονται μαζί με το κυρίως πιάτο – Όχι ως «πρώτο»
  • Τα λαδερά να συνοδεύονται με ψωμί ή Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη
  • Στην έξαρση συμπτωμάτων: Κρητικό παξιμάδι χωρίς αλάτι, Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη, ψωμί
  • Γάλα/ με χυμό φρούτων στην περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Τακτική σωματική άσκηση.

Να αποφεύγονται:

  • ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ ΜΕ «ΑΔΕΙΟ» ΣΤΟΜΑΧΙ: Πρώτα φαγητό – μετά υγρά (νερό, χυμοί, καφές, κλπ.)
  • «Όξινα» φρούτα (πχ. Πορτοκάλι, λεμόνι) προ του γεύματος / Πάντα μετά το γεύμα
  • Σπόροι–Κουκούτσια (Ακτινίδιο, ρόδι, σύκα κλπ.), Λάχανο, Σουσάμι, Μελιτζάνα, Φλοιός ντομάτας& Φρούτων (σταφύλια), κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί
  • Υποκειμενικός αποκλεισμός «ύποπτων» τροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ