• Σάββατο, 07 Δεκέμβριος 2019 | 19:26
Το αυγό συνδέεται με τη μείωση κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου! Το αυγό συνδέεται με τη μείωση κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου!

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα συνδέεται με την μείωση κατά 12% του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Στην κορυφή των Διαιτητικών Οδηγιών του 2015 τοποθετήθηκε το εξής: δενυπάρχει ημερήσιο όριο για τη διαιτητική χοληστερόλη. Τα αυγά είναι μια προσιτή, προσβάσιμη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης.

Η νέα έρευνα δείχνει τα αυγά να σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, την 5η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της American College of Nutrition. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση μέχρι και ενός αυγού την ημέρα δεν είχε καμία σχέση με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) αντιθέτως μειώνει κατά 12% τον κινδύνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των μελετών που χρονολογούνται μεταξύ του 1982 και του 2015, η οποία αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης αυγού ,της στεφανιαίαα νόσου (συνολικά 276.000 άτομα) και του εγκεφαλικού επεισοδίου (συνολικά 308.000 άτομα).

Κύριος ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. DominikAlexanderτου ΙνστιτούτουEpidStatInstitute, AnnArbor, MI, σημειώνει ότι, "Τα αυγά έχουν πολλές θετικές διατροφικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία έχει σχέση με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης."

Ένα μεγάλο αυγό διαθέτει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται μέσα στο κρόκο αυγού, καθώς και βιταμίνες Ε, D, και Α.

Η έρευνα του Dominik προσδίδει περαιτέρω υπστήριξη για αλλαγή στις πρόσφατες Διαιτητικές Οδηγίες, οι οποίες έχουν εξαλείψει τα διαιτητικά όρια της χοληστερόλης, και πλέον περιλαμβάνουν την τακτική κατανάλωση αυγών μεταξύ των επιλογώνπρωτεΐνης. Βασίζεται επίσης σεμετα-ανάλυση του 2015 στην οποίαη διαιτητική χοληστερόλη αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίαςνόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

"Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση υπογραμμίζει προηγούμενη έρευνα, που δείχνει την έλλειψη μιας σχέσης μεταξύ των αυγών και των καρδιακών παθήσεων και τώρα προτείνει μια πιθανή ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης αυγών σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.” Tia Μ Rains, PhD, Ενδιάμεση Εκτελεστική Διευθύντρια του το Κέντρο Διατροφής για το αυγό.

Όλγα Κριτσίνη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%