• Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 | 05:24
Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να διακόψουν το μονοπάτι ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και φλεγμονώδης νόσου του εντέρου.

Το παραπάνω διαπίστωσε μια ομάδα ερευνητών από το Pennsylvania State University, το North Carolina State University και το Lund University.

Η ιντερλευκίνη-6 είναι μια προφλεγμονώδη κυτοκίνη που ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Eμπλέκεται στην εκδήλωση φλεγμονής και προστατεύει τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα από βλάβες.

Όταν απορρυθμίζεται, συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή σε καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, στην αρθρίτιδα και τη σηψαιμία.

Η ιντερλευκίνη-6  είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε χρόνιες νοσήματα, όπως στην παχυσαρκία, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με την υγιή ή φυσιολογική άτομα.

Σύμφωνα με μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ζωικά μοντέλα, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν συνδυασμούς ενώσεων που φαίνονται να παρεμποδίσουν το μονοπάτι της ιντερλευκίνης-6, που εμπλέκονται στην εκδήλωση χρόνιας νόσου.

Ο Vanamala, καθηγητής στο Pennsylvania State University υποστηρίζει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, με ποικιλία χρωμάτων είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την καταστολή των επιπέδων  ιντερλευκίνης-6.

Τα τρόφιμα μπορούν να διατηρήσουν τη μορφή και τη λειτουργία του σώματος και να αποτρέψουν τις χρόνιες ασθένειες, από την άλλη τα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν το σώμα και με την πάροδο του χρόνου να προωθήσουν μακροχρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο επιπολασμός των χρόνιων  νοσημάτων που προάγονται από φλεγμονές αυξάνεται παγκοσμίως, έτσι οι ερευνητές και οι βιομηχανίες τροφίμων και γεωργικών προϊόντων αναζητούν  ασφαλείς, αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις με βάση τα τρόφιμα για να αποτρέψουν την εμφάνιση χρόνιες νοσημάτων.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%