• Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2019 | 07:25
Καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της διατροφής Καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της διατροφής

Τροποποίηση της σχέσης γενετικής και παχυσαρκίας με τη διατροφή.

Η σχέση της παχυσαρκίας και της γενετικής έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να τροποποιηθεί από τη δίαιτα, σύμφωνα με ένα επιστημονικό έντυπο της American Journal of Clinical Nutrition.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλή έναν επιστήμονα του Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) υποστήριξαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο-APOA2- μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Το γονίδιο APOA2 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που είναι μέρος της HDL-χοληστερόλης και μπορεί να τροποποιηθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφική πρόσληψη και οι συνήθειες του τρόπου ζωής.

Η μελέτη, με επικεφαλή τον μοριακό βιολόγο Chao-Qiang Lai από το Εργαστήριο Διατροφής και Γονιδιωματικής στο Tufts University, διαπίστωσε ότι το ίδιο επιγενετικό σήμα πιθανώς συνδέεται με μεγαλύτερη όρεξη και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής και υψηλότερο ΔΜΣ.

Πρόκειται για τη πρώτη που έχει ερευνήσει μια αλληλεπίδραση γονιδίου-δίαιτας, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία και την απόκριση στο κορεσμένο λίπος μεταξύ ατόμων που φέρουν παραλλαγές του γονιδίου, APOA2.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με 80 άτομα και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους σε δύο επιπλέον πληθυσμούς. Οι αναλύσεις της ομάδας προσδιόρισαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τη πρόσληψη κορεσμένου λίπους αποκλειστικά σε άτομα που φέρουν το γονίδιο APOA2. Σύμφωνα με τον Lai, αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν, γιατί τα άτομα με αυτόν τον γενετικό παράγοντα καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και έχουν υψηλότερο ΔΜΣ.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%