• Κυριακή, 05 Ιούλιος 2020 | 20:42
Υγιεινή διατροφή για μεγαλύτερο εγκέφαλο; Υγιεινή διατροφή για μεγαλύτερο εγκέφαλο;

Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια και ψάρια ίσως έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο (σε μέγεθος) από όσους ακολουθούν μη ισορροπημένη διατροφή όσο αφορά τα θρεπτικά συστατικά της.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Η μελέτη έλαβε μέρος στην Ολλανδία, περιλάμβανε πάνω από 4.200 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τους τύπους και τη συχνότητα των τροφίμων που είχαν καταναλώσει τον τελευταίο μήνα.

Η έρευνα περιλάμβανε σχεδόν 400 είδη τροφίμων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα της διατροφής βάσει των Ολλανδικών διατροφικών οδηγιών σε κλίμακα από μηδέν έως 14  (14 πιο υγιεινές).

Οι ‘'καλύτερες’’ δίαιτες περιείχαν πολλά φρούτα και λαχανικά, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια και περιορισμένα ζαχαρούχα ποτά, σύμφωνα με του ερευνητές. Διαπίστωσαν επίσης ότι η μέση βαθμολογία διατροφής ήταν επτά.

Στους συμμετέχοντες μετρήθηκε το μέγεθος του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Οι ερευνητές συλλέξαν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες σχετικά με άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέγεθος του εγκεφάλου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα.

Μετά από διόρθωση με τους συγχιτικούς παράγοντες, οι ερευνητές έδειξαν ότι το υψηλότερο διατροφικό σκορ συνδέεται με μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν την πιο υγιεινή δίαιτα είχαν μέγεθος εγκεφάλου περίπου 2 milliliters μεγαλύτερο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο υγιεινή δίαιτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μικρές διαφορές στο μέγεθος του εγκέφαλου ίσως να συνδέονται με καλύτερη μνήμη.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Ο σκοπός της είναι να δείξει συσχέτιση μεταξύ δίαιτας και μέγεθος εγκεφάλου.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%