• Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2019 | 07:30
Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο ως ενήλικα Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο ως ενήλικα

Γονείς, παρακαλώ σημειώστε. Εάν ο έφηβος γιος σας γίνει υπέρβαρος κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι κατά 80% πιθανότερο να έχει εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την ενηλικίωση, προειδοποιεί μια μελέτη.

Η παχυσαρκία μεταξύ των εφήβων αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία στην Ινδία. Ένας από τους παράγοντες που οδηγεί σε αυτό είναι η μείωση του αριθμού των θερμίδων που καίγονται κατά την εφηβεία λόγω έλλειψης άσκησης.

Ένα νέο εύρημα αποκαλύπτει ότι οι άνδρες με υπερβολική αύξηση ΔΜΣ από την παιδική ηλικία έως την ηλικία των 20 ετών, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς με μέση αύξηση ΔΜΣ. Για κάθε αύξηση των δύο σημείων στο ΔΜΣ, οι άνδρες ήταν κατά 20% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνδρες, που ήταν υπέρβαροι και στα δύο χρονικά σημεία, είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τα 990 άτομα αυτής της ομάδας, 36 είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή 3,6%.

Η συγγραφέας της μελέτης Jenny M. Kindblom από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας δήλωσε ότι το ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται μεταξύ των νέων ενηλίκων, ακόμη και αν μειώνεται για τους ηλικιωμένους.

Ο Kindblom προσέθεσε ότι αυτό συνέβη ταυτόχρονα με την επιδημία παχυσαρκίας. Η ομάδα ανέλυσε 37.669 Σουηδούς άνδρες, των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μετρήθηκε στην ηλικία των οκτώ και πάλι στην ηλικία των 20 ετών.

Από την ηλικία των 20 ετών, παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 38 χρόνια και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, 918 άνδρες είχαν εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι άνδρες που είχαν φυσιολογικό βάρος σε ηλικία 8 ετών αλλά υπέρβαροι στην ηλικία των 20 ετών, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τα 1.800 άτομα αυτής της ομάδας, 67 είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή 3,7%.Ο Kindblom επεσήμανε ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η αύξηση του ΔΜΣ προκαλεί την αύξηση του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δείχνει απλώς τη συσχέτιση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με υψηλές αυξήσεις του BMI από την ηλικία των 8 έως 20 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ως ενήλικες. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο online περιοδικό Neurology®.

Εβελίνα Ρουσνάκ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%