• Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 | 11:59
Το υπερβολικό λίπος γύρω από την μέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων Το υπερβολικό λίπος γύρω από την μέση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Όταν έχετε έξτρα λίπος πάνω σας αυτό μπορεί να είναι τόσο το κλειδί να αναπτύξετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο όσο είναι το  επιπλέον λίπος σας , σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση είναι ένας δείκτης κινδύνου για καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όσο και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος εκτιμάει το σωματικό λίπος με βάση το βάρος και το ύψος.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τόσο ο ΔΜΣ όσο και το σωματικό λίπος που υπάρχει έξτρα στο σώμα μπορούν να αποτελέσουν καλούς δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Heinz Freisling, επιστήμονας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο.

"Για να αντικατοπτρίσουμε καλύτερα το συγκεκριμένο εύρημα, θεωρούμε σημαντικό να μελετήσουμε περισσότερο τον δείκτη μάζας σώματος όταν εξετάζουμε τον κίνδυνο για καρκίνο καθώς και  η έρευνά μας προσθέτει περαιτέρω κατανόηση για το πώς το σχήμα του σώματος των ανθρώπων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο", δήλωσε ο Freisling στο δελτίο ειδήσεων Cancer Research UK.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 43.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια και περισσότερους από 1.600 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι επιπλέον 4,3 ίντσες στη μέση αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία κατά 13% και επιπλέον 3,1 ίντσες στους γοφούς συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά τα ευρήματα αυτά δεν απέδειξαν ότι το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση προκαλεί αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαΐου στο British Journal of Cancer.

Μετά το κάπνισμα, το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι  η μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία καρκίνου και σχετίζεται με 13 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η Julie Sharp, επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία του Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι παρόλο που το μετράτε, το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων", συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του εντέρου.

"Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ενημερώνονται για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου γιατί η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα είναι στα υπέρ σας καθώς και θα έχετε και  πολλά άλλα οφέλη" η Sharp ανέφερε.

"Κάνοντας μικρές αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού, στην κατανάλωση νερού και στη διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας που μπορείτε να κολλήσετε μακροπρόθεσμα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος και να μείνετε εκεί", πρόσθεσε.

Χριστίνα Χαζίζα
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: christinahaziza@gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%