Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα ζαχαρούχα ροφήματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention…

 

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν ζαχαρούχα ποτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 23.039 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν διατροφική πρόσληψη, δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό το 1986, πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, ως μέρος των Γυναικών στην Μελέτη Υγείας της Άιοβας. Η διαιτητική πρόσληψη εκτιμήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων του Χάρβαρντ (FFQ), το οποίο ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τη συχνότητα πρόσληψης 127 είδη τροφίμων κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας για κάθε είδος τροφίμων παρεχόταν στους συμμετέχοντες της μελέτης για να δώσει την αίσθηση της κλίμακας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η FFQ περιελάμβανε τέσσερις ερωτήσεις ζητώντας τη συνηθισμένη συχνότητα πρόσληψης των ζαχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένων των 1) κόκα κόλα, Pepsi, ή άλλα αναψυκτικά τύπου κόλα με ζάχαρη, 2) χωρίς καφεΐνη κόκα κόλα, Pepsi, ή άλλα αναψυκτικά τύπου κόλα με ζάχαρη, 3 ) άλλα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη (π.χ., 7-Up)? και 4) Hawaiian Punch κοκτέιλ, λεμονάδα, ή άλλα μη ανθρακούχα ποτά φρούτων. «Τα χωρίς ζάχαρη αναψυκτικά” συμπεριλαμβάνουν αυτά των χαμηλών θερμίδων τύπου κόλα που περιέχουν ή όχι καφεΐνη (π.χ., Pepsi-Free), και άλλες με λίγες θερμίδες ανθρακούχα ποτά (π.χ., Fresca, Diet 7-Up και Diet Ginger Ale). Οι ερευνητές ταξινόμησαν τις συνήθειες κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών από αυτές τις γυναίκες σε πεμπτημόρια, που κυμαίνονται από τη μη πρόσληψη (το χαμηλότερο πεμπτημόριο) και μεταξύ 1,7 και 60,5 μερίδες εβδομαδιαίως (το υψηλότερο πεμπτημόριο).

Μεταξύ του 1986 και του 2010, καταγράφηκαν 506 τύπου Ι και 89 τύπου ΙΙ καρκίνοι του ενδομητρίου μεταξύ των γυναικών που μελέτησαν οι ερευνητές. Δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ τύπου Ι ή τύπου ΙΙ καρκίνων του ενδομητρίου και της κατανάλωσης αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη, γλυκών / ψημένων τροφίμων και αμύλου. Ωστόσο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών είχαν 78% αυξημένο κίνδυνο για οιστρογόνο-εξαρτώμενο καρκίνο του ενδομητρίου τύπου Ι (ο πιο κοινός τύπος αυτής της ασθένειας). Η συσχέτιση αυτή βρέθηκε με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο: όσο περισσότερα ζαχαρούχα ποτά που έπινε μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος.
 

Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ