Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Ζυμήθρα: απόλαυση τυριού με χαμηλά λιπαρά

Η ζυμήθρα είναι είδος τυριού, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

 

Ειδικότερα,  τα 100γρ μυζήθρας περιέχουν περίπου 15γρ λίπους, ενώ από τη ζυμήθρα έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα λιπαρά, αφήνοντας λιγότερο από 1% λιπαρά. Στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών πλήρη σε λιπαρά με τις light εκδοχές τους, όπως η ζυμήθρα. Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη αλλαγή ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν όλα τα νεότερα δεδομένα, που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες και συστήνουν την προσοχή μας στην ποσότητα, στο είδος, αλλά και στην ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε.  Έτσι, η κατανάλωση τυριών με χαμηλά λιπαρά, όπως η ζυμήθρα, συμβάλλει στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων (κακών) λιπαρών και κατεπέκταση στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Επιπρόσθετα, η ζυμήθρα επωφελείται όλων των θρεπτικών συστατικών των γαλακτοκομικών, τα οποία κατέχουν πρωταρχική θέση στο καθημερινό  διαιτολόγιό μας, εφόσον αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου για το σώμα μας, μιας και η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το ασβέστιο που παίρνουμε από άλλα τρόφιμα. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο αναγκαίο για τα δόντια και τα οστά μας. Με την αύξηση της πρόσληψης του ασβεστίου, μπορούμε να αποφύγουμε την οστεοπόρωση. Το ασβέστιο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της πρόωρης καρδιακής νόσου, ειδικά εάν υπάρχει επαρκή πρόσληψη μαγνησίου. Το ασβέστιο συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή των ενζύμων και των ορμονών που ρυθμίζουν την πέψη, την ενέργεια και το μεταβολισμό του λίπους.

Επίσης, Η ζυμήθρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς ανά 100γρ. τυριού έχει 30 γρ. πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη βοηθάει στην συντήρηση, διατήρηση και επανόρθωση των μυών και την παραγωγή ελαστίνης. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αδυναμία του σώματος να παράγει αντισώματα.

Συνεπώς, η ένταξη στην διατροφή γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, όπως η ζυμήθρα, συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων σε όλα τα στάδια της ζωής, τα οποία ασκούν πολλαπλά θετική επίδραση στη υγεία.
 

kafetziΕύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας
Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Kafetzi@logodiatrofis.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ